/en/article/23042/zaujem-o-nove-byvanie-v-bratislave-stale-rastie/ Záujem o nové bývanie v Bratislave stále rastie
Záujem o nové bývanie v Bratislave stále rastie

Záujem o nové bývanie v Bratislave stále rastie

Dopyt po novom bývaní je taký silný, že napriek vstupu nových projektov na trh rezidenčných nehnuteľnosti v Bratislave, ponuka voľných bytov klesá. Záujem o nové bývanie rastie v segmente novostavieb, rovnako aj v prípade bytov zo sekundárneho trhu.

Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami v Bratislave si totiž postupne získava stratenú dôveru. Dôkazom, že sa dobre predávajú byty z papiera, teda ešte v štádiu kedy sa nezačalo s výstavbou, je napríklad projekt Panorama City, Miletičova 5, Jégeho Alej IV či druhá etapa Slnečníc.

Počet voľných dokončených bytov klesol pod 1000, pričom tento úbytok kontinuálne pokračuje už päť kvartálov. Ponuka v dokončených projektoch sa míňa rýchlejšie ako v minulosti, prispieva tomu ochota developerov dohodnúť sa s kupujúcimi pri dopredaji posledných bytov na výhodnejšej cene alebo na bonuse v podobe parkovacieho miesta. Veľkou výhodou v porovnaní s rozostavanými projektmi zostáva možnosť okamžitého nasťahovania a užívania bytu.

V prvom kvartáli sa predalo 643 bytov v 83 bratislavských rezidenčných projektoch. Najviac zaujal projekt štartovacieho bývania situovaný v treťom bratislavskom okrese s názvom „Byty Stromová“, ktorý sa po dvoch týždňoch od spustenia predaja takmer vypredal. Celkovo sa najviac, takmer 200 bytov, predalo v druhom bratislavskom okrese, najviac v projektoch Miletičova 5 a Jégeho Alej IV, dobre predávali tiež projekty v Ružinove – Ružinovská 44, Sun Park Residence a Dornyk.

V nových projektoch, ktoré na trh prišli počas prvého štvrťroku 2014, sú rovnakým, približne tretinovým podielom zastúpené dvojizbové (okres BA II a BA V) a trojizbové byty (okres BA I, BA II a BA IV). Celkovo je na trhu najviac dvojizbových bytov. Tvoria približne 40% ponuky, trojizbové byty predstavujú tretinu z ponuky voľných bytov v Bratislavských projektoch.

Priemerná cena voľných bytov v novostavbách sa ustálila na úrovni 1 776 EUR za m2 bez DPH, čo je o 7 EUR menej, ako pred štvrťrokom. Pokles je spôsobený prílevom bytov v nových projektoch, ktoré v silnom konkurenčnom boji lákajú klienta v prvom rade na výhodnú cenu. Pokles ceny je spôsobený aj tým, že sa na trh dostáva viac štartovacích bytov a ďalším faktorom, ktorý mal vplyv na zníženie priemernej ceny bytov sú dopredajové, prípadne časovo obmedzené akciové ceny.

Iná situácia je na trhu so sekundárnou ponukou. Už viac ako rok rastie priemerná ponukové cena, aktuálne je na úrovni 1 804 EUR za m2. Reakcia na pozitívne správy z rezidenčného trhu je veľmi promptná a na priemernú cenu vplýva aj rýchla obmena ponuky alebo vypredanie najvýhodnejších ponúk.

K najvyhľadávanejším bytom z ponuky realitnej kancelárie LEXXUS patrili v prvom štvrťroku 2014 trojizbové byty, naopak v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom mierne klesal záujem o ponuku dvojizbových bytov. Jednoizbové byty si dlhodobo držia približne 15%-tný podiel na dopytoch po nehnuteľnostiach. Kategória päťizbových bytov je záujemcami dlhodobo preskakovaná, klienti sa buď uspokoja s väčším štvorizbovým bytom alebo hľadajú alternatívu rodinného domu. Tie sa v okrajových štvrtiach mesta cenovo približujú päťizbovým bytom v meste alebo sú dokonca lacnejšie.

Nastolený trend vývoja bratislavského rezidenčného trhu z minulého roka a pozitívny vývoj dopytu v prvom kvartáli naznačujú jeho budúce smerovanie. Za významnej podpory nízkych úrokových sadzieb, dostupnosti hypoték a oživenia ekonomiky je možné minimálne v tomto roku očakávať rastúci záujem o nové byty v bratislavských rezidenčných projektoch. Významnú úlohu v najbližších rokoch zohrá silná generácia z 80. rokov minulého storočia, o ktorej sa písalo v súvislosti s predlžovaním doby bývania u rodičov.

Grafy: LEXXUS Ilustračné foto: Cresco Group

 
 
Autor: Michal Zajíček, LEXXUS, Dátum 17.04.2014