/en/article/24002/rast-cien-bytov-brzdi-prevaha-nakupov-na-byvanie-nad-investormi/ Rast cien bytov brzdí prevaha nákupov na bývanie nad investormi

Rast cien bytov brzdí prevaha nákupov na bývanie nad investormi

Po trištvrte roku mierneho rastu sa priemerná cena nehnuteľností na bývanie na Slovensku znížila. Podľa aktuálnych štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) počas druhého štvrťroka tohto roka klesla o päť eur na 1 221 eur za štvorcový meter. Je však stále takmer o percento vyššia ako pred rokom.

Za poklesom je výraznejšie zlacnenie domov o 2,1 percenta. Byty totiž v priemere zdraželi o 1,3 percenta. „Z dlhodobejšieho pohľadu cena bývania na Slovensku už prakticky dva roky relatívne stagnuje,“ hodnotia analytici NBS.

Priemerná cena sa tak priblížila k dlhodobému priemeru 1 217 eur/m2, ktorý sa od začiatku roku 2013 prakticky nezmenil. Aktuálne je o vyše pätinu nižšia ako na vrchole realitného boomu v polovici roku 2008.

Podľa analytikov centrálnej banky je oživovanie trhu s bývaním nezvratné, ale stále pomerne opatrné. Jeho náznaky nemusia byť priamo úmerné s rastom priemernej ceny bývania. Slovenský trh je prevažne trhom skutočne bývajúcich, keďže investičné nákupy tvoria len nepatrnú časť transakcií a týkajú sa skôr bytov.

Viac na: http://reality.etrend.sk/…ticiami.html

 
 
Autor: Daniel Suchý, reality.etrend.sk, Dátum 10.08.2015