/en/article/8763/plosne-limity-na-podporu-pre-zateplenie-bytov-sa-maju-zrusit/ Plošné limity na podporu pre zateplenie bytov sa majú zrušiť

Plošné limity na podporu pre zateplenie bytov sa majú zrušiť

Na podporu pre zateplenie bytu zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) budú mať nárok aj byty v bytových domoch presahujúce 80 štvorcových metrov a byty v rodinných domoch s plochou nad 160 štvorcových metrov. Umožňuje to novela zákona o ŠFRB, ktorú predložil minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek a vláda ju schválila na stredajšom zasadnutí spolu so súvisiacim doplnením zákona o verejnom obstarávaní.

Podpora zatepľovania bytov zo štátneho fondu je podľa súčasného stavu limitovaná uvedenými veľkosťami bytov, pričom zrušenie tejto hranice by malo zvýšiť záujem o úsporu energií. Zrušenie doterajšieho obmedzenia najmä pri komplexnej obnove bytových domov v záujme podpory obnovy bývania si vyžadujú zanedbané opravy bytového fondu v spojitosti so spotrebou tepla. Zmeny zákona o ŠFRB zároveň spájajú účel výstavby bytov v bytových domoch a rodinných domoch, keďže ide o zhodnú formu obstarávania nového bývania. 

Vzhľadom na rastúci záujem o efektívnejšie využívanie pripraveného územia alebo územia v existujúcej zástavbe novela umožňuje podporiť aj získanie bytov v polyfunkčných domoch. Ide o domy s prevažujúcou funkciou bývania, v ktorých sú aspoň štyri bytové jednotky. Zmeny majú vytvoriť priestor pre kvalitnú správu takmer 30 mld. Sk verejných zdrojov, obhospodarovaných fondom už v súčasnosti, ale nedostatočných kvôli rastu spravovaných finančných prostriedkov a rastu cien. Návrh rozpočtu na najbližšie tri roky predpokladá vyčleniť pre ŠFRB 2,262 mld. Sk v roku 2007, o rok neskôr 2,154 mld. Sk a 1,654 mld. Sk v roku 2009. 

Dôležitou zmenou zákona o ŠFRB je aj správa účtov otvorených v prospech stavebníkov pre čerpanie a splácanie poskytnutej podpory. Aby mohol ŠFRB úplne naplniť povinnosť zriaďovať účet výlučne v Štátnej pokladnici, ktorej je tiež klientom, vláda doplnila zákon o verejnom obstarávaní. Štátna pokladnica bude mať v rámci podpory bývania výnimku z verejného obstarávania pri zadávaní a výbere služieb poskytovaných bankami alebo pobočkami zahraničných bánk pre jej klientov.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 18.04.2007