/en/article/11782/avion-shopping-park-prvenstvo-absolutne-a-nespochybnitelne/ Avion Shopping Park – prvenstvo absolútne a nespochybniteľné
Avion Shopping Park – prvenstvo absolútne a nespochybniteľné

Avion Shopping Park – prvenstvo absolútne a nespochybniteľné

Kedy dôjde ku konečnému nasýteniu domáceho dopytu po neustále rastúcich obchodno-zábavných centrách a kde sú vlastne hranice zatiaľ bezhraničnej kúpnej sily obyvateľstva, ktoré si ustavične ťažká na finančnú podvýživenosť? Paradoxné je, že otázky tohto typu si najčastejšie kladú práve tí, čo v ich útrobách trávia denne najviac času. A hľa, po desaťročí testovania odrazu nečakane vysvitlo, že potenciál bratislavského regiónu ukrýva v sebe netušené a stále nevyčerpané možnosti, aké by si na prelome storočí netrúfol predvídať ani najuznávanejší analytik. Po vybudovaní Polus City Center a Au Parku sa začal o miesto na domácom výslní najdravejšie uchádzať Shopping Palace na severozápadnom okraji Zlatých pieskov. Donedávna najväčší nákupno-zábavný komplex na Slovensku však ani nestihol ohlásiť „korektúru kapacity“, a už ho o sladký primát pripravil jeho úhlavný konkurent – ustavične sa rozširujúci a expandujúci Avion Shopping Park.

Zhotoviteľom projektu dostavby populárneho obchodného centra nazvaného Phase III & Annex Leisure je architektonická kancelária Krepop & Suchánek. Doterajšiu už beztak veľkorysú obchodnú pasáž tak obohatí ďalší priestor so sviežim dizajnérskym konceptom kombinujúcim sklo, hliník či antikoro. „Celý projekt sa nesie v modernom, vzdušnom štýle nadväzujúcom na nedávno dokončenú módnu pasáž,“ uviedla na včerajšej tlačovej besede riaditeľka Avion Shopping Parku Barbora Kostrecová.

Magická stotisícovka na dosah

V Avione sa nepretržite stavia prakticky od roku 2005. Od polovice marca 2007 rozšíril svoju nákupnú galériu o 36 nových obchodov s módnymi značkami, ktoré tak absolvovali na slovenskom trhu svoju premiéru. Celková prenajímateľná plocha vrátane obchodného domu IKEA sa tým zvýšila na 72 000 m2, čo mu už vtedy zabezpečilo prvenstvo a titul najväčšieho nákupno-zábavného centra Slovenska. „Rastieme spolu s trhom, vyvíjame sa a rozširujeme sa. Chceme k nám priviesť najväčších predajcov. Na rozdiel od ostatných developerov však nielen staviame, ale aj spravujeme. Usilujeme sa vždy o dlhodobú investíciu,“ zdôraznila Barbora Kostrecová.

Na rok 2009 prisľúbila vytúžený stavebný pokoj, aby mohli návštevníci konečne nerušene nakupovať. Obchodná plocha Avion Shopping Parku sa totiž od 30. októbra 2008 – po dokončení tretej fázy dostavby – rozšíri na 84 000 m2, vďaka čomu tu pribudne 30 nových obchodných jednotiek. Získa tak absolútny slovenský primát čo do počtu štvorcových metrov prenajímateľnej plochy, ktorý ho súčasne zaradí medzi najväčšie nákupno-zábavné strediská v strednej Európe. Náskokom zvýrazneným o ďalších 12 000 m2 sa Avion priblíži k magickej stotisícovke, charakteristickej iba pre najväčšie európske centrá.

Na prízemí a prvom nadzemnom podlaží novej dostavby rozložia svoje „stany“ desiatky obchodných prevádzok zameraných na šport, gastronómiu, zdravie, oddych i voľný čas. Najväčšie priestory – až 2 350 m2 získa Electro World – osvedčený medzinárodný predajca elektroniky, člen skupiny DSG International, ktorý po Maďarsku, Poľsku, Česku, Grécku a Turecku vstupuje prvý raz na slovenský trh, kde plánuje tento rok otvoriť tri predajne. Druhý po ňom – Intersport zriadi v Avione na ploche 1 300 m2 predajňu so športovými potrebami, v tejto oblasti predstavuje totiž celosvetovo uznávanú jednotku. Sľubuje excelentné poradenstvo, najnižšie ceny a spoľahlivý servis. Obidvaja sa aj s reťazcom IKEA stanú kľúčovými obchodnými partnermi rozšíreného Avion Shopping Parku. Najväčšiu prednosť obrovského nákupného centra vidia v tom, že zákazník má v ňom možnosť širokého výberu medzi rozličnými značkami nielen tovaru, ale i predajní.

Expanzia bude pokračovať

Reštaurácie v novej časti odrážajúce najmodernejšie trendy, vrátane priestorov maximálne využívajúcich denné osvetlenie, ponúknu svojim hosťom špičkové gastronomické zážitky v atraktívnom prostredí ako stvorenom na stretnutia s blízkymi či obchodnými partnermi. Svojským dizajnom a polohou na prvom poschodí novej časti sa spolu s fitness centrom, salónmi krásy a kaviarňami stanú skutočnou oázou relaxu a oddychu. Zavŕšením projektu podzemných garáží, vďaka ktorému pribudlo 185 nových parkovacích miest a ich celkový stav v Avione sa tým zvýšil na 3200, sa stanú nákupy pre zákazníkov ešte príjemnejšie a pohodlnejšie ako dosiaľ.

Bratislavský Avion Shopping Park bol otvorený pred siedmimi rokmi a dodnes predstavuje akúsi vlajkovú loď tejto značky v strednej Európe. V súčasnosti prichádza do tohto nákupno-zábavného centra v priemere 160 000 návštevníkov týždenne a v rôznych prevádzkach tu pracuje okolo 2 000 ľudí. Ide zároveň o prvé nákupné centrum na Slovensku, ktoré zaviedlo koncept Family Friendly Shopping Centre, čo v praxi znamená, že vníma svet očami všetkých členov rodiny – od najväčších až po tých najmenších. Príkladom toho má byť aj moderný detský kútik umiestnený na prvom poschodí.

Avion Shopping Park vlastní, prevádzkuje a rozvíja developerská spoločnosť Inter IKEA Centre Group, ktorej ústredie sídli v dánskej Kodani a spravuje dokopy vyše 800 000 m2 maloobchodných priestorov v ôsmich štátoch sveta. Keďže svoje dcérske spoločnosti zakladá aj v Srbsku, Chorvátsku, Slovinsku, Taliansku, Švajčiarsku a v Číne, v priebehu niekoľkých rokov sa táto plocha roztiahne na dvojnásobok. Expanzia do ďalších krajín sa podľa riaditeľky Kostrecovej plánuje v najbližších rokoch – vytypovaných je 5 až 6 lokalít, presnú informáciu však poskytnú až potom, keď „nastane pravý čas“.

Vizualizácie – Avion Shopping Park 

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 10.10.2008