/en/article/12738/bratislavsky-polus-dostane-hviezdny-redizajn/ Bratislavský POLUS dostane „hviezdny redizajn“
Bratislavský POLUS dostane „hviezdny redizajn“

Bratislavský POLUS dostane „hviezdny redizajn“

Najznámejší a dodnes asi najpopulárnejší obchodno-zábavný komplex v slovenskej metropole sa po ôsmich rokoch úspešného fungovania podrobuje omladzovacej kúre. Po dohode s majiteľom začal 12. januára 2009 jeho správca – TriGranit Bratislava Management totiž s renováciou vnútorných priestorov Polus City Center. Viacerých jeho „skalných“, ktorí sa sem za uplynulý mesiac nedostali, táto správa zaskočila a celkom legitímne sa pýtajú: Prečo? Avenue, bulváry či pasáže tohto strediska sú predsa v zachovalom stave, ba v porovnaní s jeho neskôr narodenými nasledovníkmi (Au Park, Shopping Center Zlaté piesky, Avion Shopping Park) majú čosi „navrch“ – ani v atmosfére konzumného štýlu im nechýba ľudský rozmer daný nielen únikovými oddychovými zónami, ale v prvom rade vľúdnym dizajnom i celkovou architektúrou interiéru. A zrejme ustavične sa rozrastajúca konkurencia podnietila kompetentných pristúpiť k preventívnej zmene. Veď práve o nej je život.

Polus City Center (PCC) s prenajímateľnou plochou 40 103 m2 a návštevnosťou asi 10,5 milióna ľudí ročne sa stal koncom roka 2000 prvým nákupným komplexom západného typu na Slovensku. Vo svojom rámci zahŕňa hypermarket Carrefour, 145 obchodov s módou, športovými potrebami, obuvou, elektrotechnikou, službami, 11 reštauračných a gastro zariadení, 12 kaviarní, komplex Palace Cinemas s 8 kinosálami, nonstop kasíno a herňu. Neodmysliteľnou súčasťou panorámy centra je 17-podlažná budova Millennnium Tower I a 20-podlažná veža Millennium Tower II.

Pôvodný koncept zachovajú

Ako uvádza tlačová správa spoločnosti TriGranit, renovácia PCC je dlhodobo plánovaný projekt, ktorý do konca prvého polroka 2009 prinesie jeho návštevníkom zveľadenie prostredia a sprostredkovanie čo najkomfortnejších podmienok. Zaručiť presvedčivý výsledok takéhoto zámeru znamená neponechať jeho naplnenie na náhodu, ale obrátiť sa na osvedčených partnerov – renomované rakúske spoločnosti: architektonickú kanceláriu ATP Group, Studio Thörnblom a na firmu Kamper ako generálneho dodávateľa.

Medzi „polusákmi“ sa však už vyskytli prvé obavy, či po dokončení obnovy zostane Polus ešte vôbec Polusom. „Renovácia neznamená zmenu pôvodného konceptu, chceme ňou podčiarknuť útulnú, priateľskú a príjemnú atmosféru centra, na ktorú sú ľudia už zvyknutí a ktorú si cenia,“ vyvracia pochybnosti Dana Hanzelová, Marketing Director spoločnosti TriGranit Bratislava Management, s.r.o. Koncept obnovy totiž počíta so zachovaním pozitívnych atribútov charakteristických pre Polus, s využitím prírodných materiálov ako drevo či kameň a teplých farieb (béžová, hnedá, maslová, prvky prírodnej červenej), no takisto so zrušením určitých architektonických prvkov – napríklad stĺpov v malých rotundách.

Premena Polusu sa dotkne predovšetkým spoločných priestorov, kde bude položená nová dlažba a inštalované moderné osvetlenie. Obnove sa však nevyhnú ani toalety, gastromické zariadenia vo Food Courte s množstvom nových zákutí alebo exteriér pred strediskom, kde vznikne príjemná zóna s posedením. Autori renovácie zahrnuli do jej konceptu aj najnovší trend v oblasti nákupov a trávenia voľného času – rastúci dôraz na rodinu. Výsledkom je miestnosť pre matky s malými deťmi, ktorá pribudne na prízemí komplexu.

Denná prevádzka po starom

Azda najväčšou novinkou prebiehajúcich renovačných prác je, že nijako nenarušia doterajšiu prevádzku nákupného centra, ktoré zostane počas celého ich trvania otvorené. Tajomstvo je jednoduché: pracuje sa výlučne v noci, medzi 21. hodinou večernou a 7. hodinou rannou. Nočné práce nezasiahnu do každodenného rytmu ľudí pracujúcich v predajniach, gastro zariadeniach či kanceláriách, nakupujúcich návštevníkov či obyvateľov blízkeho okolia. Všetko vrátane dopravy zostane po starom, takže až na istú mieru dočasnej rozostavanosti a prvky upozorňujúce na renováciu ju bežný človek v Poluse ani veľmi nepostrehne. Nehlučné a neprašné práce zabezpečí špeciálne vyškolený tím v krajnom prípade aj cez deň.

Predstavitelia spoločnosti TriGranit sľubujú, že výsledkom obnovy bude „hviezdny redizajn“ Polus City Center – čiže súčasný, moderný, a pritom stále „polusový“ výzor. Nezabudli ani na mohutnú informačnú kampaň: na prebiehajúce práce upozorňuje Robot Nick (slovná hračka pochádzajúca zo slova robotník, ktorý zabáva a vysvetľuje situáciu), ako aj ďalšie komunikačné prostriedky (billboardy, box pred PCC, infopanel pri každej zóne obnovy, rádio, letáky, hostesky, postery, 3D model s plazmou, 2D standy, web/blog, magazín)

Renovácia PCC vo faktoch a číslach:

  • Termíny: január – jún 2009
  • Realizácia: TriGranit Bratislava Management, s.r.o. (správca PCC, administratívnych budov MT I, MT II a Lakeside Park)
  • Financovanie: Polus, a.s. – majiteľ objektu
  • Architektonický návrh: kancelária ATP Group / Studio Thörnblom (Rakúsko)
  • Hlavný dodávateľ: spoločnosť Kamper (Rakúsko)
  • Objem investície: 5,5 miliónov eur

ATP Group – najväčšia rakúska architektonická a inžinieringová spoločnosť s kanceláriami v Innsbrucku, Viedni, Mníchove, Frankfurte, Záhrebe a Zürichu a s asi 400 zamestnancami.
Studio Thörnblom – kancelária zameraná na interiérovú architektúru a dizajn s viac ako 15-ročnými skúsenosťami z európskych aj japonských projektov (hotely, obchody a nákupné centrá, reštaurácie, administratíva, športové strediská).
Kamper – spoločnosť s viac ako 40-ročnými skúsenosťami, zabezpečujúca komplexné stavebné práce s drevom, kovmi, podlahami, vzduchotechnickými a klimatizačnými systémami.

Päť časovo sa prekrývajúcich etáp obnovy:

  • I. Prízemie (5th Avenue, chodby + rotunda pod kinom, hlavná rotunda, rotunda T-Mobile + chodba k východu Inter)
  • II. Poschodie (Hollywood Boulevard, rotunda pri kine a ½ Brodway, Madison Avenue + zvyšné chodby, rotunda Panta Rhei, Food Court)
  • III. Toalety
  • IV. Schody + vstupy do garáží
  • V. Sedenie pred PCC (exteriér)

Vizualizácie – TriGranit Bratislava Management

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 10.02.2009