/en/article/18246/developeri-sa-sustreduju-na-prenajom-existujuceho-portfolia/ Developeri sa sústreďujú na prenájom existujúceho portfólia
Developeri sa sústreďujú na prenájom existujúceho portfólia

Developeri sa sústreďujú na prenájom existujúceho portfólia

Ukazuje sa, že priemyselné a logistické parky – momentálne neohroziteľný kráľ realitných segmentov na Slovensku – majú najvyššie šance úspešne sa vysekať z krízového zovretia. A to nehľadiac na stagnáciu, ktorá v uplynulých mesiacoch postihla ich výstavbu na prípadný prenájom. Z pohľadu väčšiny architektov fádny kváder, ktorý s kreativitou nemá veľa spoločného, vlastní najmä teraz, v pokrízovom vývoji, paradoxne najsilnejší rozvojový potenciál. Jedným z vysvetlení môže byť jeho neporovnateľná schopnosť silou gravitácie na seba pútať ďalšie sektory, najmä retail a výrobu, a profitovať tak zo synergického účinku tohto spojenia.

ProLogis, popredný vlastník, poskytovateľ a správca distribučných nehnuteľností na celom svete a dominantný tuzemský hráč (s bezkonkurenčným, až 38-percentným podielom na trhu existujúcich priestorov) prezentoval na včerajšej tlačovej besede výsledky roku 2010 na slovenskom trhu s priemyselnými nehnuteľnosťami. Ako z nej vyplynulo, základný ukazovateľ úspechu je vskutku závideniahodný.

Orientácia na zvýšenie obsadenosti sa vyplatila

„Po dobrom roku 2009 nás teší, že v pozitívnych výsledkoch na Slovensku pokračujeme aj v roku 2010,“ pochválil firmu Martin Polák, Leasing Manager ProLogisu na Slovensku. „ProLogis sa rozhodol zameriavať na zvyšovanie miery obsadenosti vo svojich existujúcich parkoch a oplatilo sa to, keďže táto je momentálne na úrovni 97 percent, v porovnaní s celkovou mierou obsadenosti na slovenskom trhu, ktorá je 94,7 percent,“ spresnil.

„Celkový trhový dopyt bol v roku 2010 zdravý, no nedostatok dostupných priestorov vyústil do celkovo nižšej nájomnej aktivity ako vlani. Developeri sa vyhýbali špekulatívnej výstavbe (ktorá sa podľa štúdie Cushman & Wakefield tak skoro ani neočakáva – poznámka autora), rozhodli sa sústreďovať skôr na prenájom svojho existujúceho portfólia a hľadali príležitosti pre projekty na mieru. Výška nájmov preto ostala stabilná,“ doplnil Polák.

„V celej Európe zaznamenávame zvýšenie záujmu o naše moderné priemyselné portfólio prvotriednej kvality,” pripomeňme slová prezidenta ProLogisu v Európe Philipa Dunneho. Prudká expanzia spoločnosti je zacielená do regiónov severnej Moravy (ProLogis Park Ostrava – jeden z najmodernejších distribučných komplexov s úhrnnou rozlohou 66-tisíc m2) a Poľska (ProLogis Park Janki, dva distribučné parky v Poznani), osobitne však Horného Sliezska (Dąbrowa a ProLogis Park Chorzów – najväčší, špekulatívny, strategicky výborne umiestnený distribučný park v Poľsku s rozlohou 87 000 m2), kde je z pohľadu objemu portfólia skladovacích priestorov nespornou jednotkou.

ProLogis si súčasne udržal sebavedomý primát s výrazným 67-percentným náskokom pred svojimi konkurentmi na Slovensku aj čo do uskutočnených nájomných transakcií (objemu prenajatých priestorov). Treba zároveň pripustiť, že takýto výsledok úzko súvisí s holým faktom, na ktorý pred časom vo svojej správe poukázala realitno-konzultačná spoločnosť Cushman &Wakefield: v posledných troch kvartáloch nevyrástol na Slovensku žiadny moderný skladový ani výrobný priestor na prenájom a do konca roka 2010 sa zmena situácie na trhu vôbec nepredpokladá.

Najaktívnejším bol ProLogis Park Bratislava

Spoločnosť ProLogis spravuje vyše 44 miliónov m2 priemyselných priestorov na trhoch v Severnej Amerike, Európe a Ázii a prenajíma ich viac ako 4 400 zákazníkom. Medzi jej kľúčových klientov patria výrobcovia, maloobchodníci, dopravcovia a ostatné spoločnosti využívajúce logistické služby vo veľkom meradle. Portfólio ProLogisu v strednej a východnej Európe predstavuje viac ako 3,7 milióna m2 priestorov v 176 budovách v 41 distribučných parkoch, pričom na Slovensku pozostáva z troch distribučných ProLogis Parkov (Bratislava, Galanta, Nové Mesto) s celkovou rozlohou 387-tisíc m2.

Najaktívnejším zo slovenských parkov ProLogisu bol v priebehu roka 2010 ProLogis Park Bratislava, kde sa odohralo 92 percent všetkých transakcií spoločnosti. Exemplárnymi prípadmi reprezentujúcimi najväčšiu nájomnú transakciu tohto roka u nás sa stalo obnovenie nájomnej zmluvy s firmou DHL v budove č. 1 na viac ako 25 000 m2 a podpísanie novej zmluvy s výrobcom hračiek Dráčik-DUVI na 10 800 m2 v budove č. 5.

V pokrízovej stratégii sa čoraz viac predierajú do popredia projekty postavené na kľúč a šité na mieru konkrétneho cieľového klienta (nájomcu) na základe dôkladnej znalosti jeho potrieb či predstáv (Build to Suit). Tento v podstate staronový trend, ako potvrdili aj aktéri tlačovej konferencie, sa konkrétne aplikoval napríklad v prípade spoločností Tesco a Samsung v galantskom ProLogis Parku.

Ovocie úspechu neobchádza ani relevantného konkurenta ProLogisu – firmu P3 (PointPark Properties) SK. Ako počas novembrovej konferencie Real Estate Market > Slovensko 2010 – Návrat realitného optimizmu uviedla jej lízingová manažérka Naďa Kováčiková, spoločnosť eviduje rekordne nízku neobsadenosť logistických priestorov – len v bratislavskom regióne približne 5,5 % – a popri už rozbehnutých projektoch v Lozorne, Košiciach a Žiline má naplánovaných ďalších 100-tisíc m2.

Nové zmluvy podpísané na Slovensku v roku 2010

Rozloha Klient Miesto
10 800 m² Dráčik-Duvi ProLogis Park Bratislava
5 888 m² Textile House ProLogis Park Bratislava
4 360 m² pac-tra ProLogis Park Galanta-Gáň
4 351 m² Movianto ProLogis Park Bratislava

Predĺženia zmlúv podpísané na Slovensku v roku 2010

Rozloha Klient Miesto
25 257 m² DHL ProLogis Park Bratislava
1 782 m² Spandex ProLogis Park Bratislava

Zdroj, tabuľky a foto – Best Communications
1,2,3,4 – ProLogis Park Bratislava
5,6,7 – ProLogis Park Bratislava Galanta
8,9,10 – ProLogis Park Nové Mesto

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 26.11.2010