/en/article/19894/zakon-o-dotaciach-na-nahradne-byvanie-sa-zacina-uplatnovat/ Zákon o dotáciách na náhradné bývanie sa začína uplatňovať

Zákon o dotáciách na náhradné bývanie sa začína uplatňovať

Obce a mestá budú môcť získať dotáciu na obstaranie náhradného bývania pre nájomcov bytov s regulovaným nájomným, ktorí si nemôžu dovoliť získať nový byt. Počíta s tým vládny zákon o poskytovaní dotácií na obstaranie náhradných nájomných bytov, ktorý nadobúda účinnosť od 1. septembra.

Miestne samosprávy majú nárok na dotáciu aj pri obstaraní technickej vybavenosti a pozemkov k náhradným bytom. Súčasťou oprávnených nákladov pri poskytovaní dotácií budú aj náklady na projektové práce, čo by malo zlepšiť možnosti obcí získať náhradné byty. Podľa ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na obstaranie náhradných bytov by malo byť potrebných okolo 73 mil. eur.

So zákonom o poskytovaní dotácií súvisí vládny zákon o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom, ten však bude účinný od 15. septembra. Podľa tohto zákona majú nájomníci uvoľniť byty s regulovaným nájomným postupne do konca roka 2016 a tí, ktorí sú sociálne odkázaní, budú môcť požiadať obec, či mesto o pridelenie náhradného bývania. Majitelia týchto bytov budú môcť zvyšovať výšku nájomného ročne o 20 % do roku 2015 a neskôr ich môžu prenajímať za trhové nájomné. Oba navzájom súvisiace zákony schválil parlament 7. júla a prezident Ivan Gašparovič ich podpísal 27. júla.

Občianske združenie Právo na bývanie, zastupujúce nájomníkov bytov s regulovaným nájomným, žiadalo prezidenta, aby zákony nepodpísal a vrátil ich poslancom na opätovné prerokovanie. Podľa nájomníkov je neprijateľné schválené riešenie problému nájomných vzťahov v domoch, ktoré boli v rámci reštitúcií odovzdané súkromným osobám. Právo na bývanie uviedlo, že zákon nájomníkov v porovnaní s vlastníkmi diskriminuje a robí z nich de facto rukojemníkov vlastníkov. Vlastníkom domov sa nepáči, že regulované nájomné sa zbytočne predlžuje o ďalších takmer šesť rokov. Zvyšovanie regulovaného nájomného o 20 % vzhľadom na jeho dnešnú výšku považujú za absolútne nedostatočné.

 
 
Autor: SITA, Dátum 02.09.2011