/en/article/18625/dialnice-a-cesty-nemozno-stavat-aj-na-cudzich-pozemkoch/ Diaľnice a cesty nemožno stavať aj na cudzích pozemkoch

Diaľnice a cesty nemožno stavať aj na cudzích pozemkoch

Dočasné mimoriadne opatrenia pri výstavbe diaľnic a ciest pre motorové vozidlá sú v rozpore s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Na včerajšom verejnom pojednávaní rozhodlo o tom plénum ÚS SR, ktoré skúmalo súlad ustanovení Zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá a Zákona o katastri s Ústavou SR. Z rozhodnutia vyplýva, že ani štát či iný subjekt nemôže stavať diaľnice a cesty na pozemkoch, ktoré mu nepatria.

So žiadosťou o preskúmanie ústavnosti niektorých ustanovení Zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá a Zákona o katastri sa na ÚS SR 10. januára 2008 obrátila skupina 36 v tom čase opozičných poslancov NR SR zastúpená Danielom Lipšicom. Žiadali, aby ústavný súd vyniesol verdikt, že napadnuté ustanovenia nie sú v súlade s ústavou a súčasne žiadali, aby pozastavil ich účinnosť. Sporný zákon bol prijatý 11. decembra 2007. Uplatňovať sa začal predovšetkým pri výstavbe rýchlostnej cesty R-1 na úseku Tekovské Nemce – Nitra. Neskôr boli využité aj pri získavaní stavebných povolení na niektoré časti diaľnic D-1, D-2, D-3, a na rýchlostných cestách R-1 a R-6.

 
 
Autor: SITA, Dátum 27.01.2011