/en/article/20095/za-novelou-stavebneho-zakona-su-lobisti-tvrdi-bajan/ Za novelou stavebného zákona sú lobisti, tvrdí Bajan

Za novelou stavebného zákona sú lobisti, tvrdí Bajan

Novela zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, známeho ako stavebný zákon, ktorú do parlamentu predložili poslanci Štefan Kužma, Ľudovít Kaník a Kamil Homoľa, je v praxi nevykonateľná, rozvráti verejné financie a sú za ňou lobisti. Myslí si to podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Vladimír Bajan. Podľa predkladateľov by však mal zákon zastaviť výstavbu nových čiernych stavieb na cudzích pozemkoch a v praxi sa bude týkať najmä nelegálneho rozširovania rómskych osád. Na rozdiel od súčasného stavu bude obec musieť proti čiernym stavbám zakročiť pod hrozbou vlastnej sankcie.

Novela má postihovať stavby postavené bez stavebného povolenia alebo bez písomného oznámenia stavebnému úradu, ak ich stavebník začne stavať na cudzom pozemku a bez písomného súhlasu jeho majiteľa. Odstránenie stavby nariadi stavebný úrad, termín bude 30 dní. Ak sa tak nestane, stavbu odstráni obec na náklady vlastníka alebo nájomcu stavby do 60 dní od nadobudnutia účinnosti nariadenia na odstránenie stavby. Novinkou v zákone je sankcia pre obec. Ak stavbu obec v stanovenej lehote neodstráni, bude povinná platiť vlastníkovi pozemku sankciu 1 000 eur za každý začatý mesiac po uplynutí lehoty na odstránenie stavby.

 
 
Autor: SITA, Dátum 10.10.2011