/en/article/18235/neschvalenie-3-balika-ppp-by-bolo-stratou-tvrdi-palcak/ Neschválenie 3. balíka PPP by bolo stratou, tvrdí Palčák

Neschválenie 3. balíka PPP by bolo stratou, tvrdí Palčák

Ak by sa rokovania o 3. balíku PPP na výstavbu úsekov diaľnice D1 medzi Žilinou a Martinom nedotiahli do konca, bola by to z pohľadu ekonomiky aj dopravy strata. Myslí si to generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák. Ako povedal, bolo by chybou nevyužiť výsledky vyjednávania ministra dopravy o projekte, pretože ide o zaujímavú a atraktívnu ponuku pre SR. „Podľa našej štúdie, v ktorej sme posudzovali vplyv výstavby diaľnic na ekonomiku, práve 3. balík vychádzal najlepšie,“ uviedol ďalej.

Ako pripomenul, medializované vyrokované zníženie investičných nákladov 3. balíka PPP sa dostáva výrazne pod odhad štátnej expertízy. „Myslím si, že teraz treba dať politiku bokom a využiť súčasnú pozíciu ministerstva dopravy. Ak by sa tento proces zastavil a rozbehol nový, stratíme minimálne 1 až 2 roky a nebude to mať ani ekonomický efekt,“ dodal Palčák. V takom prípade by to vraj znamenalo, že štátu by zostalo menej peňazí na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. SaS zablokovala schválenie 3. balíka PPP, ktorý mala odobriť vláda.

 
 
Autor: SITA, Dátum 25.11.2010