/en/article/18994/region-strednej-a-vychodnej-europy-v-realitach-oziva/ Región strednej a východnej Európy v realitách ožíva

Región strednej a východnej Európy v realitách ožíva

Trh s komerčnými nehnuteľnosťami v regióne novej Európy, kam patrí 12 štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska, zaznamenal vlani výrazné oživenie. Ako vyplýva z prieskumu realitnej konzultantskej spoločnosti Colliers International, investície do nehnuteľností v tomto regióne medziročne vzrástli o 47 % na 6,36 mld. eur. Záujem investorov sa presúva čoraz viac na juh a východ smerom od kľúčových trhov v Poľsku, ČR a Rusku.

Segment priemyselných nehnuteľností vlani podľa prieskumu Colliers International rástol predovšetkým vďaka významnému oživeniu priemyselnej produkcie v regióne. „Na konci minulého roku vzrástol záujem developerov aj o pozemky v SR, no zatiaľ sa presúva skôr ďalej na juh alebo východ,“ píše sa v prieskume.

Na trhu s maloobchodnými priestormi pretrváva neistota. Štátmi prijaté úsporné balíky udržiavajú podľa Colliers International domácu spotrebu v krajinách regiónu na nízkej úrovni. Pozitívnejšie sú dlhodobé vyhliadky, keďže potrvá minimálne rok, kým maloobchodníci dosiahnu úroveň, pri ktorej budú môcť pomýšľať na ďalšiu expanziu a zvýšenie nájomného.

 
 
Autor: SITA, Dátum 29.03.2011