/en/article/19288/doprastav-zrusit-tender-na-d1-pri-levoci-bolo-nevyhnutne/ Doprastav: Zrušiť tender na D1 pri Levoči bolo nevyhnutné

Doprastav: Zrušiť tender na D1 pri Levoči bolo nevyhnutné

Rozhodnutie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) zrušiť tender na stavbu II. etapy diaľnice D1 Jánovce – Jablonov pri Levoči bolo podľa stavebnej spoločnosti Doprastav správne a nevyhnutné. „Predmetná súťaž vykazovala závažné a iným spôsobom neodstrániteľné nedostatky, a to právneho aj vecného charakteru,“ informoval generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský.

Generálny riaditeľ NDS Alan Sitár informoval o zrušení tendra vzhľadom na to, že hrozilo jeho zastavenie a tým aj oddialenie samotnej stavby 9,5-kilometrovej časti plánovanej diaľnice. Úsek pri Levoči v dĺžke 18,5 km je rozdelený na dve časti. Doprastav podal na Krajskom súde v Bratislave žalobu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Avizovaná zmena výberu typu zmluvných podmienok v novej súťaži, už podľa žltej namiesto červenej knihy FIDIC (Medzinárodná federácia konzultačných inžinierov), je podľa riaditeľa Doprastavu plne na rozhodnutí obstarávateľa.

Doprastav mal na podanie súdnej žaloby zákonné právo. Dôrazne sa ohradzuje voči medializovaným obvineniam, že bezdôvodne zdržiava súťaže na stavbu diaľnic. „ÚVO nerozhodol o všetkých častiach našich námietok a predmetné rozhodnutie bolo neúplné, neurčité, zmätočné a umožňovalo voľný výklad povinností uložených verejnému obstarávateľovi. V zásadnej veci týkajúcej sa stavebného povolenia sa navyše odvolalo na dodatočné stanovisko stavebného úradu, ktoré svojim obsahom bolo v priamom rozpore s odôvodnením rozhodnutia ÚVO,“ zdôvodnil Šamudovský podanie žaloby proti rozhodnutiu úradu.

 
 
Autor: SITA, Dátum 11.05.2011