/en/article/19401/zelenych-budov-na-slovensku-napriek-tlaku-eu-nepribuda/ Zelených budov na Slovensku napriek tlaku EÚ nepribúda

Zelených budov na Slovensku napriek tlaku EÚ nepribúda

Výstavba úsporných budov je v SR stále v plienkach, a to aj napriek blížiacej sa povinnosti v rámci opatrení EÚ začať s ich rozsiahlou výstavbou aj u nás. Ako uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti e-Dome a člen predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy Pavol Kukura, po roku 2018 budú musieť všetky novopostavené štátne budovy mať nulovú spotrebu energie z primárnych zdrojov a po roku 2020 sa toto pravidlo začne vzťahovať už na všetky novopostavené budovy v EÚ. „Pokiaľ budú mať nejakú spotrebu energie, tá by mala byť z OZ,“ vysvetlil.

EÚ podľa neho nastavila legislatívu tak, aby podporila výstavbu zelených budov a do roku 2018 by ju malo začať uplatňovať aj Slovensko, pričom transpozíciu opatrení musí štát stihnúť oveľa skôr. V súčasnosti sme výrazne pozadu nielen v porovnaní s krajinami západnej Európy, ale oveľa ďalej je aj Česko.

Kým u nás sú vo výstavbe momentálne iba dva projekty, ktoré môžu po dokončení získať certifikát o úspornosti – EcoPoint v Košiciach a Bratislava Business Center 1 Plus, v ČR má dva najvýznamnejšie certifikáty už 24 budov. „Rozdiel je veľký aj v počte pasívnych budov, ktoré majú energetickú úsporu v konštrukciách, lebo sú veľmi dobre izolované. V Česku je 23 pasívnych budov na milión obyvateľov, u nás sa to zatiaľ nedá vyčísliť, lebo je ich veľmi málo,“ uviedol Kukura.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 01.06.2011