/en/article/20924/termoviznou-kamerou-vyhodnotia-tepelne-vlastnosti-budov/ Termovíznou kamerou vyhodnotia tepelné vlastnosti budov

Termovíznou kamerou vyhodnotia tepelné vlastnosti budov

Občianske združenie Priatelia Zeme-CEPA vyškolili prvých záujemcov o prácu s termovíznou kamerou, ktorí budú pomocou nej pomáhať združeniu hodnotiť tepelno-izolačné vlastnosti budov v regióne Poľana. Táto služba má motivovať majiteľov rodinných domov, bytoviek a verejných objektov, aby svoje objekty zateplili a rekonštruovali.

„Na školení sa zúčastnili hlavne absolventi predchádzajúcich kurzov o udržateľnej energetike, ktorí si uvedomujú význam energetických úspor v regióne pod Poľanou,“ informovala mediálna koordinátorka združenia Irena Jenčová. Združenie pripravilo už 3 turnusy vzdelávacieho kurzu o energetickej autonómii vidieckych regiónov a možnostiach energetických úspor, ako aj o využívaní lokálnych OZE, určený pre pracovníkov samospráv, študentov i aktívnych občanov v regióne Poľana. Podľa Priateľov Zeme-CEPA sa tento región môže stať energeticky úplne sebestačný a nezávislý od rastúcich cien palív a energie, musí však najprv využiť vlastný potenciál úspor, ktorý v spotrebe tepla predstavuje až 50 %.

Podľa vedúceho programu Inteligentná energetika Juraja Zamkovského sa najviac tepla v ich regióne spotrebuje na vykurovanie rodinných domov, preto sa musia zamerať práve na ne. „Termovízna kamera rýchlo a názorne každému ukáže, kde mu zbytočne uniká teplo a s ním aj veľké peniaze,“ uviedol. Zámerom združenia je poskytovať energetické poradenstvo a služby v obciach okolo Poľany s dôrazom na úspory. „Doteraz sme sa zameriavali najmä na samosprávy a mikroregióny, v tomto roku svoju činnosť rozširujeme aj na obyvateľov,“ uzavrela Jenčová.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 13.03.2012