/en/article/19426/stara-tura-rekonstrukcia-mesta-bude-o-50-tisic-drahsia/ Stará Turá: Rekonštrukcia mesta bude o 50-tisíc drahšia

Stará Turá: Rekonštrukcia mesta bude o 50-tisíc drahšia

Prestavba centrálnej mestskej zóny v Starej Turej bude stáť o 50 000 eur viac. „Dlažba zahrnutá v projekte nebola dostatočne kvalitná a nenadväzovala na dlažbu Námestia Slobody, ktoré sme rekonštruovali v roku 2005. Keďže chceme centrálnu mestskú zónu architektonicky prepojiť s Námestím Slobody, je potrebné použiť rovnaké dlaždice,“ informovala Lívia Boorová z mestského úradu. „Ďalšie náklady vznikli tým, že museli dávať asfalt na miesta, kde nebol pôvodne naplánovaný. Pri realizácií takéhoto projektu vždy vzniknú určité náklady navyše, ktoré sa nedali predpokladať,“ zhodnotila. Celková rekonštrukcia pritom pôvodne stála 764 791 eur. Z tejto čiastky 95 % financuje EÚ a 5 % je príspevok mesta.

V rámci rekonštrukcie sa obnovia komunikácie, chodníky a spevnené plochy na pešej zóne, vznikne nový autobusový záliv, mosty a lávky, premostenia, verejné osvetlenie a zeleň prejdú prestavbou. Západoslovenská energetika robila v týchto miestach presun vzdušného vedenia do zeme a PreVak vymieňal takzvané šupáky a zemné súpravy na vodovode. „Všetky tieto činnosti však boli potrebné, aby sme o pár rokov zrevitalizované plochy znovu nemuseli rozkopávať,“ vysvetlila Boorová. Rekonštrukcia by mala byť ukončená po 8 mesiacoch, teda v novembri 2011. „Tento termín je podľa nej záväzný a nebude sa posúvať.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 06.06.2011