/en/article/19608/rekonstrukciu-levickeho-namestia-hrdinov-ukoncia-v-septembri/ Rekonštrukciu levického Námestia hrdinov ukončia v septembri

Rekonštrukciu levického Námestia hrdinov ukončia v septembri

Kompletnú rekonštrukciu Námestia hrdinov v centre Levíc, ktorá sa začala v septembri 2010, ukončia v septembri 2011. Priestor sa mení na oddychovú zónu s lavičkami, osvetlením, zeleňou a fontánkami s pitnou vodou. Z celkových nákladov 1,6 milióna eur získalo mesto 95 % z eurofondov a 5 % zaplatí zo svojho rozpočtu. Túto investíciu ešte dodatočne navýšilo z vlastných zdrojov o ďalších 292-tisíc na pozemné siete, 2 fontány a opravu pomníka, na ktorý osadí mestský znak.

V súčasnosti sa končí ukladanie historických kameňov z pôvodnej dlažby, ktoré majú 100 až 150 rokov. „Bola to požiadavka väčšiny starších Levičanov, aby sme dlažbu nevyhadzovali. Zachováme z nej vyše 50 %, zvyšok vytvorí nová dlažba,“ povedal levický primátor Štefan Mišák. Dom kultúry Družba nahradí nákupno-spoločenské centrum Europa Shopping Center. Postaví ho za 18 mesiacov firma VAV Invest prostredníctvom svojej dcéry M Real Invest. Bude mať 2 NP s obchodmi, reštauráciami, kinosálami, kaviarňami a bankami, a podzemné parkovisko so 400 miestami. Mesto si ako podmienku dalo viacúčelovú sálu na kultúrne a spoločenské podujatia. II. etapou investície je výstavba bytových domov nad dnešnou Družbou.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 13.07.2011