/en/article/19748/aquapark-v-lipanoch-zacnu-stavat-na-jesen/ Aquapark v Lipanoch začnú stavať na jeseň

Aquapark v Lipanoch začnú stavať na jeseň

Výstavbe projektu aquaparku v Lipanoch v okrese Sabinov dali mestskí poslanci zelenú ešte vlani v júli, kedy schválili spôsob predaja vody z termálneho vrtu a vzťah k pozemkom. Geotermálny vrt má teplotou vody 90°C a produkciu 10 litrov vody za sekundu. Podľa pôvodných plánov mal investor, prešovská firma Pharmacy plus, začať stavať v 1. polovici tohto roka. Ako uviedol primátor Lipian Eduard Vokál, začiatok výstavby je aktuálne naplánovaný na jeseň. Projekt je rozdelený na 3 etapy. Ukončenie 1. časti, keď sa má v južnej časti parku postaviť autokemping, predpokladá investor dokončiť v roku 2012.

Geotermálny park má vyrásť na ploche 8,5 ha. Stavať sa bude po etapách, v 1. časti pôjde o investíciu zhruba vo výške 6 miliónov eur. Autokemping vyrastie na 4 ha v južnej časti parku. Podľa zámeru, ktorý projekčne navrhol architektonický ateliér A-typ, sú tu rozdelené plochy pre tichú zónu, v rušnejšej časti pre športoviská a reštauráciu s amfiteátrom. V severnej časti je navrhnutý aquapark s bazénmi, oddychovými plochami, sociálnymi priestormi a reštauráciami. Súčasťou areálu bude energocentrum, kde sa z termálnej vody oddelí plyn (CO2) a voda sa teplotne upraví na prevádzku bazénov a objektov v celom geotermálnom parku.

Mesto Lipany pripravovalo podmienky na získanie a využitie geotermálneho vrtu od roku 2004 a investovalo do tohto projektu zhruba 2,3 milióna eur. Išlo o vlastnú investíciu, na čo si zobralo úvery z komerčnej banky a z Environmentálneho fondu. Pozemky pri vrte, ktoré tvorí orná pôda, odkúpila radnica za 6,64 eura za m2. Výber investora prebehol verejnou súťažou na medzinárodnej úrovni.

Primátor Eduard Vokál hovorí o najväčšej investícii do rozvoja mesta za posledné desaťročia. Ak sa plánovaný zámer podarí úspešne zrealizovať, mal by znamenať aj najväčší potenciál rozvoja nielen mesta Lipany, ale aj celého regiónu Hornej Torysy. Mesto by sa malo rozvíjať v oblasti cestovného ruchu, ktorý tu nikdy nemal vhodné podmienky.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 08.08.2011