/en/article/20128/financovanie-realitnych-projektov-je-nadalej-neiste/ Financovanie realitných projektov je naďalej neisté

Financovanie realitných projektov je naďalej neisté

Financovanie realitných projektov v krajinách strednej a východnej Európy vykazuje za posledných 12 mesiacov znaky zlepšenia, no situácia je stále neistá. Ako vyplýva z prieskumu CEE Property Lending Barometer 2011 spoločnosti KPMG, aj napriek výraznému medziročnému nárastu investičných transakcií do nehnuteľností sú banky vo väčšine krajín regiónu pri ich financovaní naďalej neisté. V Rakúsku, ČR a Poľsku sú viac naklonené investovať do realitných projektov, pričom za prvou trojkou skončilo práve Slovensko.

Naopak, v pobaltských štátoch, Slovinsku a Bulharsku je ochota bánk investovať najmenšia. „Hoci na Slovensku sú banky ochotné financovať veľmi dobré realitné projekty, vo všeobecnosti sú momentálne v prípade týchto projektov opatrné,“ uviedol senior manažér spoločnosti KPMG na Slovensku Michal Maxim. Jeho kolega Andrea Sartori si myslí, že úverové trendy tohto roku ukazujú, že banky aj investori hľadajú vo svojich portfóliách kvalitu, keďže sa zameriavajú len na preukázateľne fungujúce trhy, pričom zmierňujú čo najviac rizika.

 
 
Autor: SITA, Dátum 17.10.2011