/en/article/20113/nizsia-statna-premia-ovplyvni-zaujem-o-stavebne-sporenie/ Nižšia štátna prémia ovplyvní záujem o stavebné sporenie

Nižšia štátna prémia ovplyvní záujem o stavebné sporenie

Zníženie štátnej prémie v stavebnom sporení na 15 eur, o ktorom uvažuje rezort financií, je pre samotné stavebné sporiteľne prekvapením a podľa nich zásahy štátu destabilizujú systém sporenia. Štátna prémia má podľa predsedu predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Imricha Béreša motivačný charakter. „Ak by ju ministerstvo znížilo, odrazilo by sa to v objeme prostriedkov, ktoré budú stavební sporitelia sporiť a aj v objeme financií, ktoré stavebné sporiteľne každoročne formou úverov uvoľňujú do financovania bývania,“ povedal Béreš.

Minister financií Ivan Mikloš ešte povedal, že od nového roka počíta v štátnom rozpočte so znížením prémie k stavebnému sporeniu zo súčasných 66,39 eura na 15 eur. Tým by sa mala podľa neho dostaviť úspora v štátnej kase 34 mil. eur, ale až v roku 2013. Vtedy sa bude totiž na účty stavebných sporiteľov pripisovať prémia za rok 2012. Podľa Béreša sa želaná úspora nedostaví, pretože pokles objemu stavebnej výroby a zamestnanosti v sektore výstavby a obnovy bývania spôsobí oveľa vyšší pokles príjmov štátneho rozpočtu, ako bude úspora z neposkytnutej štátnej prémie. „Po tom všetkom, čo zainteresované strany absolvovali na rokovaniach k novele zákona o stavebnom sporení, je riešenie ministra financií SR vodením stavebných sporiteľov za nos,“ povedal Béreš.

 
 
Autor: SITA, Dátum 12.10.2011