/en/article/20238/ceny-nehnutelnosti-na-byvanie-aj-nadalej-klesaju/ Ceny nehnuteľností na bývanie aj naďalej klesajú

Ceny nehnuteľností na bývanie aj naďalej klesajú

Ceny nehnuteľností na bývanie pokračujú v poklese už štvrtý kvartál za sebou. Priemerná cena m2 dosiahla v SR v 3. štvrťroku 1 248 eur, čo medziročne predstavuje pokles o 4,3 % a medzikvartálne o 0,6 %. Aktuálne priemerné ceny domov a bytov sa tak dostali na približne rovnakú úroveň ako na začiatku 2. polovice roku 2007. Vyplýva to z výpočtov NBS a údajov NARKS.

Medzikvartálne tempo poklesu cien zostalo v 3. štvrťroku na rovnakej úrovni ako v 2. kvartáli. Medziročne sa však pokles cien prehĺbil o 1,4 percentuálneho bodu. V najbližšom období budú podľa NBS ceny nehnuteľností na bývanie aj napriek zvýšenej aktivite na trhu s bývaním a pesimistickej nálade na finančných trhoch stagnovať alebo mierne klesnú. „Súvisí to aj so zistením, že koniec roka zvykne byť obdobím s výraznejšou ochotou predávajúcich vyjednávať o cene nehnuteľností na bývanie,“ konštatuje v analýze NBS.

V sledovanom období výraznejšie klesli ceny domov v porovnaní s cenami bytov. Priemerná cena m2 bytu v 3. štvrťroku klesla medziročne o 2,1 % a medzikvartálne o 0,3 % na 1 312 eur za m3. Naopak priemerná cena domu klesla medziročne až o 6 % a medzikvartálne o 1,1 % na 1 104 eur za m2. „Výraznejšie znižovanie priemerných cien domov ako znižovanie priemerných cien bytov v posledných štvrťrokoch môže súvisieť aj s väčšou ochotou predávajúcich domov vyjednávať o cene s cieľom rýchlejšie predať,“ uvádza NBS.

 
 
Autor: SITA, Dátum 03.11.2011