/en/article/20614/novy-martin-chce-zalovat-mesto-pre-prietahy-v-stavebnom-konani/ Nový Martin chce žalovať mesto pre prieťahy v stavebnom konaní

Nový Martin chce žalovať mesto pre prieťahy v stavebnom konaní

Investor novobudovanej obytnej zóny Nový Martin chce martinskú radnicu žalovať pre prieťahy a nezákonný postup v stavebnom konaní. Tunajším majiteľom pozemkov mesto od vlaňajšej jari nevydáva stavebné povolenia. Podľa šéfa mestského stavebného úradu Pavla Jaraba sa držia zákona a čakajú na vyjadrenie obvodného dopravného úradu. Podľa investora je problém inde: šéf mestského stavebného úradu Pavol Jarab je totiž bývalý zamestnanec spoločnosti Proegonet, ktorá chce stavať na susediacich pozemkoch a potrebuje súhlas Nového Martina na využívanie jeho komunikácií.

Mesto argumentuje, že investor v projekte Nový Martin počítal s 510 obyvateľmi, no v súčasnosti plánuje predať domy či pozemky pre 3 000 ľudí. Preto od júna 2011 Obvodný úrad pre cestnú dopravu v Martine posudzuje, či budú vybudované cesty schopné zvládnuť viac áut. Investor odmieta, že by predkladal projekt pre 510 obyvateľov a dodáva, že pri územnom schvaľovaní nie je potrebné udávať počet obyvateľov. „Stavebný úrad prestal vydávať povolenia v 13-hektárovej zóne, kde žije 50 ľudí, pre nedostatočnú kapacitu cestnej siete. Normované posudky pritom hovoria o primeranosti ciest pre 2 300 obyvateľov. Mestu hrozí žaloba za takmer 1 milión eur,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Nový Martin Ján Huňor.

 
 
Autor: SITA, Dátum 18.01.2012