/en/article/20681/trnava-socialnu-ubytovnu-prerobia-na-byty-pre-dochodcov/ Trnava: Sociálnu ubytovňu prerobia na byty pre dôchodcov

Trnava: Sociálnu ubytovňu prerobia na byty pre dôchodcov

Najmenej 60 malometrážnych bytov určených pre dôchodcov chce získať mesto Trnava prestavaním terajšej sociálnej ubytovne na Kollárovej ulici, kde je takmer 120 izieb pre sociálne slabších obyvateľov. Radnica momentálne eviduje asi 250 žiadostí od dôchodcov. Ročne sa však uvoľní len 12–13 takýchto bytov.

Malometrážne byty poskytujú viac súkromia ako bežné zariadenia pre seniorov, preto je podľa Petra Klenovského z Mestského úradu v Trnave o ne taký záujem. Žiadateľmi sú starí ľudia, ktorí obvykle byt prenechali svojim deťom či vnukom. „Vyriešili problém s bývaním mladých ľudí, za to im chceme ponúknuť možnosť prežiť starobu v malom nájomnom byte,“ vysvetlil. Trnava má zatiaľ 1 zariadenie, kde je skoro 200 garsónok a 1-izbových bytov určených výlučne pre dôchodcov.

Radnica chce mať podľa hovorcu Pavla Tomašoviča do konca roka projektovú dokumentáciu na prestavbu ubytovne. Samotné stavebné úpravy by mali byť na programe budúci rok. „Je to jedna z priorít vedenia mesta,“ reagoval Tomašovič na otázku, či sa na opravu výškovej budovy nájdu peniaze. Dodal, že samospráva sa bude snažiť získať peniaze aj z mimomestských zdrojov, napríklad zo ŠFRB. Platby za byty budú nastavené tak, aby mesto na ne nedoplácalo.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 31.01.2012