/en/article/20363/nitra-zaplati-za-vystavbu-domova-dochodcov-o-pol-miliona-viac/ Nitra zaplatí za výstavbu domova dôchodcov o pol milióna viac

Nitra zaplatí za výstavbu domova dôchodcov o pol milióna viac

Mesto Nitra zaplatí za výstavbu zariadenia pre seniorov na Zobore o pol milióna eur viac. Poslanci MZ schválili túto sumu ako rozpočtové opatrenie na rok 2011. Investícia doteraz stála 4 milióny eur. Pôvodne vedenie mesta hovorilo, že stavebnej firme podlžnosť splatí formou zámeny nejakého majetku. „Momentálne hľadáme zdroje, aby sme to vyriešili finančne a nie majetkovo,“ informoval primátor Jozef Dvonč. Zdôraznil, že všetky práce navyše mesto preverilo a sú riadne zapísané v stavebných denníkoch.

Výsledná faktúra za práce navyše hovorí o sume 498 307 eur. Strecha bola v horšom stave, ako sa očakávalo. Mala sa na nej robiť len nová izolácia, no mesto sa nakoniec rozhodlo pre kompletnú rekonštrukciu, čo stálo o 94 907 eur viac. Hasiči potom zistili, že v nej chýba otvor na odvetrávacie zariadenie určené na odvod dymu a tepla. Kuchyňa je oveľa lepšie vybavená, jej zariadenie stálo 65 713 eur. Počítalo sa len s prípravou jedál z polotovarov – ich dovážanie by však predražilo prevádzku. Problémy boli aj so statikou balkónov, dvere sú nakoniec nielen protipožiarne, ale aj protidymové, čo stálo o 12 469 eur viac. Pri kolaudácii sa tiež zistilo, že fasádu urobila stavebná firma chybne a musela ju opraviť na vlastné náklady.

Rekonštrukcia bývalej detskej nemocnice na domov dôchodcov so zariadením sociálnych služieb sa začala v januári 2010, slávnostné otvorenie bolo 3. 6. 2011. Zariadenie pre seniorov pozostáva z domova dôchodcov s kapacitou 114 lôžok a zariadenia opatrovateľskej služby s 50 lôžkami. Spravuje ho na tento účel zriadená príspevková organizácia mesta. Klientom sú k dispozícii i zimná záhrada, átrium, knižnica, spoločenská dvorana pre voľnočasové aktivity či kaplnka.

 
 
Autor: SITA, Dátum 28.11.2011