/en/article/20821/rezidencia-tarjanne-dokladom-smerovania-k-ekologickej-vystavbe/ Rezidencia Tarjanne dokladom smerovania k ekologickej výstavbe
Rezidencia Tarjanne dokladom smerovania k ekologickej výstavbe

Rezidencia Tarjanne dokladom smerovania k ekologickej výstavbe

Neochota developerov realizovať čo len minimálne dispozičné úpravy v navrhnutom koncepte bytových jednotiek je v slovenských podmienkach dôverne známa. Pokiaľ už na takéto niečo pristúpia, pod hlavičkou „zmeny projektu“ si projektant za takýto počin spravidla vypýta závratnú sumu. Rezidenčný projekt Tarjanne Dúbravka, ktorý v súčasnosti stavia fínsko-slovenská spoločnosť YIT Reding, takéto základné právo záujemcovi či budúcemu vlastníkovi bytu nielenže neupiera, ale mu navyše poskytuje možnosť využiť na byty v prvej fáze výstavby bonus: bezplatný návrh dispozičných zmien podľa jeho vlastných predstáv.

Dispozičné zmeny grátis & úspory na energii

„Väčšina klientov má konkrétnu predstavu o zariadení svojho nového bytu, a preto si v tomto štádiu výstavby určite radi uplatnia možnosť optimalizovať jeho dispozíciu podľa svojich predstáv. Budúci majitelia môžu svoje požiadavky konzultovať priamo v predajnom centre YIT Home s naším architektom, kde sa môžu dohodnúť napríklad na finálnom návrhu kúpeľne, na projekte kuchyne podľa podkladov z kuchynského štúdia a podobne,“ vysvetľuje filozofiu prístupu šéfka oddelenia predaja v YIT Reding Jana Velická.

Moderné bývanie v atraktívnej lokalite v blízkosti lesov Devínskej Kobyly, čo ocenia najmä vyznávači relaxu a športu v prírode, patrí k ďalším, no určite nie posledným devízam obytného komplexu Tarjanne. Tou hádam najvýznamnejšou je prívlastok nízkoenergetický, čo prinesie budúcim užívateľom značné úspory na platbách za energie. Projekt bol na základe energetického auditu zaradený do nízkoenergetickej triedy B. V praxi to znamená, že v porovnaní s klasickým starým nezatepleným alebo zatepleným domom energetickej triedy D sa v tunajšom priemernom dvojizbovom byte (52 m2) ušetrí približne 4367 kWh a v priemernom trojizbovom byte (77 m2) dokonca až 6468 kWh za rok.

Faktorov, od ktorých závisí celková spotreba tepla v byte, je mnoho. Medzi kľúčové patria jeho tepelné straty a tepelné zisky, ovplyvnené plochou, orientáciou a polohou bytu v rámci tepelnej schránky budovy, ale aj počtom trvalo prítomných osôb. Hrubý ukazovateľ energetickej spotreby za bytovú jednotku sa určil podľa podielu každého bytu na celkovej spotrebe bytového domu prepočtom na m2 úžitkovej plochy. Ako developer dokladuje, hrubá spotreba energie v bytovom dome Tarjanne bude pre priemerný dvojizbový byt 3848 kWh, pre trojizbový 5698 kWh ročne.

Summa summarum, pri predpokladanej priemernej cene energie 0,0418 €/kWh (= cena, ktorá na roky 2010 až 2015 predstavuje 11,6 €/GJ pre typ zdroja domové kotolne) tak Tarjanne svojim budúcim užívateľom ročne ušetrí 182 € v priemernom dvojizbovom a 270 € v priemernom trojizbovom byte. Pre úplnosť treba ešte dodať, že takáto úspora by nebola celkom možná bez solárnemu systému na ohrev teplej vody – celoročný tepelný zisk z neho sa totiž odhaduje na 10 kWh/m2. Spoločnosť tým potvrdzuje svoje dlhodobé smerovanie k ekologickej výstavbe.

Rastúci dopyt potvrdzuje 30-percentný predaj

„Súbor obytných domov Tarjanne sa snaží svojou funkčnosťou, ako aj kvalitnými materiálmi použitými pri výstavbe priblížiť modernému človeku a zároveň mu ponúknuť cenovo dostupné bývanie s bohatou a variabilnou ponukou bytových jednotiek,“ definuje základné atribúty svojho projektu developer. Tí, čo si z aktuálnej ponuky dvoj- až štvorizbových bytov zvolia prakticky riešené dvojizbové byty, majú na výber viacero typov pôdorysov s rozlohou od 50,07 po 54,50 m2 a dostupnou cenou od 98 711 eur vrátane DPH.

Etapizácia výstavby bytového komplexu Tarjanne, ktorý do bratislavskej mestskej časti Dúbravka prinesie celkovo 150 bytov v 7 nízkopodlažných domoch, má prebiehať v troch fázach. V prvej má vzniknúť 44 bytových jednotiek v 2 obytných domoch (momentálne sa ukončuje druhé a tretie podlažie), pričom s dokončením hrubej stavby sa počíta najneskôr v máji a s kolaudáciou v októbri 2012. Začiatok druhej fázy YIT Reding naplánoval na prvú polovicu roku 2012 a spustenie tretej fázy, v rámci ktorej sa netají zámerom postaviť aj jeden obytný dom v energeticky najúspornejšej triede A, na jeho druhú polovicu. O tom, že dopyt po novom bývaní tu ustavične rastie, svedčí aj uspokojivý 30-percentný stav predaja prvej fázy projektu.

Kto je YIT Group

Spoločnosť YIT Reding je súčasťou silnej fínskej skupiny YIT Group. Vznikla v roku 2010 po úspešnej akvizícii renomovanej slovenskej stavebnej a developerskej spoločnosti Reding a.s. fínskou spoločnosťou YIT, ktorej počiatky siahajú do roku 1912 a dnes úspešne pôsobí v Škandinávii, Rusku, Pobaltí a v strednej Európe. Poskytuje stavebné systémy, stavebnú a developerskú činnosť a priemyselné služby. Spoločnosť pôsobí v súčasnosti v 14 krajinách, a to vo Fínsku, Švédsku, Nórsku, Dánsku, Rusku, Estónsku, Litve, Lotyšsku, Nemecku, Rakúsku, Poľsku, Rumunsku, Česku a na Slovensku. Zamestnáva približne 26 000 zamestnancov. Výnos YIT roku 2010 dosiahol v 3,8 mld. €. Akcie YIT sú kótované na burze Nasdaq Omx v Helsinkách.

Zdroj, vizualizácie, tabuľka a graf – YIT / Kharisma

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 24.02.2012