/en/article/21082/ruzomberok-dokoncili-hrubu-stavbu-univerzitnej-kniznice-ku/ Ružomberok: Dokončili hrubú stavbu Univerzitnej knižnice KU

Ružomberok: Dokončili hrubú stavbu Univerzitnej knižnice KU

V Ružomberku slávnostne ukončili hrubú stavbu Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity. „Po terénnych prácach a prácach na stabilizácii svahu sme pokračovali na nosnej betónovej konštrukcii armovaním a betónovaním stĺpov, stropov a schodísk. Momentálne je ukončená betonáž celého skeletu,“ informoval hovorca KU Vladimír Buzna.

„Rozvoj univerzity a fakúlt nie je možný bez kvalitnej knižnice. Práve ona by mala byť srdcom, ktoré vyživuje jej vedeckú, výskumnú a pedagogickú činnosť. Mať kvalitnú knižnicu nie je luxus, ale nevyhnutnosť,“ zdôraznil pri tejto príležitosti rektor Tadeusz Zasepa.

Súčasťou objektu okrem rozsiahlych knižničných priestorov sústredených na štyroch poschodiach bude archív, prednáškové a galerijné priestory. „Pribudnú aj miestnosti na organizovanie kultúrnych a spoločenských podujatí, tiché študovne, oddelenie vzácnych výtlačkov a malá kaviareň,“ vymenoval hovorca.

Celkové náklady na vybudovanie budú 8,3 mil. €. Doteraz si stavba financovaná z nenávratného finančného príspevku EÚ za 9 mesiacov vyžiadala vyše 1,3 mil. €. Aktuálny stav výstavby možno sledovať aj naživo cez on-line webkameru na stránke www.kniznica.ku.sk. „Slávnostné otvorenie je naplánované na 12. decembra 2012,“ dodal Buzna.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 13.04.2012