/en/article/20331/cestu-z-ruzomberka-do-dolneho-kubina-rozsiria-o-vyse-tri-roky/ Cestu z Ružomberka do Dolného Kubína rozšíria o vyše tri roky

Cestu z Ružomberka do Dolného Kubína rozšíria o vyše tri roky

Rozšírenie cesty 1. triedy č. 59 medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom o pruh pre pomalé vozidlá v smere na Oravu bude stáť 9,84 mil. eur vrátane DPH. Práce majú trvať vyše 3 roky – do februára 2015 – a uskutoční ich združenie stavebných firiem v zložení Doprastav, a.s. a Strabag, s.r.o. To uspelo v tendri v konkurencii 9 ponúk, pričom predpokladaná cena prác bola 20,51 mil. eur s DPH. Stavba na ceste, ktorá je aj medzinárodným ťahom E77, bude spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program Doprava. Investorom je Slovenská správa ciest.

Modernizácia cesty medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom je podľa rezortu dopravy potrebná, pretože súčasná cesta nespĺňa základné požiadavky na plynulú, bezpečnú a rýchlu premávku. Kým v roku 2006 cestou prešlo 6 500 vozidiel za 24 hodín, v tomto roku je to už takmer 8 000. Cesta má neprehľadné úseky bez možnosti predbiehania a dochádza k stretu kamiónovej a cieľovej dopravy. Negatívnym faktorom je aj výškový priebeh trasy a jej šírkové parametre.

Úsek cesty, kde pribudne pruh pre pomalé vozidlá, je na hranici okresov Ružomberok a Dolný Kubín. Navrhovaná úprava je vedená mimo zastavaných území, prevažne v existujúcej trase cesty 1. triedy. Popri výstavbe pruhu budú zrekonštruované 2 mosty a postavený 1 nový most.

 
 
Autor: SITA, Dátum 22.11.2011