/en/article/24247/na-culenovej-ulici-pribudne-okrem-obytnych-domov-aj-velky-park/ Na Čulenovej ulici pribudne okrem obytných domov aj veľký park

Na Čulenovej ulici pribudne okrem obytných domov aj veľký park

Návrh riešenia bývalej industriálnej zóny medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova, ktoré bude súčasťou projektu Čulenova, pripravil víťazný ateliér medzinárodnej architektonickej súťaže Zaha Hadid Architects. Dôraz kladie na riešenie zelených plôch a vytvorenie novéhomestského parku.

Rozloha rekreačných verejných priestorov pri projekte Čulenova bude viac ako 35-tisíc štvorcových metrov, čím sa veľkosťou zaradí k takým bratislavským parkom, ako sú Medická či Grassalkovičova záhrada. „Park budú tvoriť mikro-záhrady v kombinácii s veľkými zelenými plochami ľahko prístupnými pre okoloidúcich. V rovinatej časti Bratislavy vznikne vlnitá krajina, ktorá sa stane verejným priestorom na mestskú rekreáciu,“ hovorí Miroslav Hrušovský, Senior Development manažér v Penta Investments.

Dominantou parku bude Jurkovičova tepláreň, ktorú kompletnou zrekonštruujú a bude poctou jednému z velikánov slovenskej architektúry. „Známa pamiatka bude pôsobiť ako katalyzátor pre aktívne využitie verejného priestoru,“ dodáva Miroslav Hrušovský.

Park je navrhnutý tak, aby bol voľne prístupný pre širokú verejnosť a reflektuje logické pešie trasy s jasnou hierarchiou. Zvláštnosťou parku bude biologická rozmanitosť flóry a orientácia na zdravie. Bude obsahovať napríklad dve bežecké trate, športové plochy, detské ihriská, priestory na venčenie psov, ktoré budú voľne prístupné pre verejnosť. Prvú etapu projektu budú tvoriť tri rezidentské veže, ktoré majú mať 31 nadzemných podlaží a na trh prinesú viac ako 800 bytov. Aktuálne je začiatok predaja a výstavby plánovaný na prvý polrok 2016, dokončenie prvej etapy sa očakáva v priebehu roka 2019.

 
 
Autor: Penta, Dátum 02.12.2015