/en/article/19443/nitra-zupny-dom-je-uz-takmer-zrekonstruovany-chyba-este-mobiliar/ Nitra: Župný dom je už takmer zrekonštruovaný, chýba ešte mobiliár

Nitra: Župný dom je už takmer zrekonštruovaný, chýba ešte mobiliár

Rozsiahla rekonštrukcia Župného domu v Nitre, na ktorú dohliada pamiatkový úrad, sa pomaly chýli ku koncu. Kultúrnu pamiatku otvoria na jeseň. Sály sú hotové, chýba ešte doplniť mobiliár a dokončiť niektoré úpravy. Do obnovy investuje jej vlastník – Nitriansky samosprávny kraj. Interiér bude po rekonštrukcii vyzerať ako na začiatku 20. storočia.

Architekt v projekte vychádzal zo zachovaných historických nábytkov, lustrov a výzdoby stien v secesnom štýle, ostatné prvky doplnil v rovnakom slohu. Prevládajúcim materiálom je tmavé drevo. Nachádza sa tu napríklad rokovacia sála, koncertná sála s výbornou akustikou či banketová miestnosť s výstupom na terasu. „Sú to veľmi krásne priestory, ktoré budú k dispozícii zastupiteľstvu aj verejnosti,“ povedal župan Milan Belica. Podľa neho by krajskí poslanci mohli v rokovacej sále Župného domu prvý raz zasadať na jeseň.

Župný dom nekontinuálne rekonštruujú už 2 desaťročia. Pôvodne neskorobaroková palácová stavba vznikla v roku 1777 ako sídlo Nitrianskej župy. Súčasnú secesnú podobu dostala počas rozsiahlej prestavby v rokoch 1903–1908. Dnes tu sídli župan a Nitrianska galéria. Na tento rok župa vyčlenila na rekonštrukciu a mobiliár 533-tisíc eur, ďalších zhruba 883-tisíc získala z eurofondov.

 
 
Autor: SITA, Dátum 08.06.2011