/en/article/20439/bratislava-rozpocet-mesta-na-rok-2012-bude-usporny-a-ozdravny/ Bratislava: Rozpočet mesta na rok 2012 bude úsporný a ozdravný

Bratislava: Rozpočet mesta na rok 2012 bude úsporný a ozdravný

Návrh rozpočtu mesta Bratislava na rok 2012 je úsporný, ozdravný a taký, ktorý kladie základy budúceho rozvoja mesta, uviedol to bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Rozpočet ráta aj so zvýšením dane z nehnuteľnosti, čo by mestu malo priniesť 4,6 milióna eur navyše. Spolu počíta s 221 miliónmi eur príjmov a výdavkov, z ktorých 32 % pôjde na dopravu, 18 % na životné prostredie a 22 % na vzdelávanie a voľný čas. O finálnej podobe rozpočtu rozhodnú mestskí poslanci 15. 12.

Rozpočet dáva podľa Ftáčnika základy aj na rozvoj mesta v oblastiach dopravy, cyklotrás, zberných dvorov, nájomných bytov. Doprava je oblasť, na ktorú chce mesto dať 32 % rozpočtu. Je teda podľa primátora „najvážnejšou financovanou oblasťou mesta.“ Mesto chce zvýšiť príspevok pre DPB a po prvý raz v histórii chce splácať staré dlhy, ktoré voči dopravnému podniku má. Rozpočet ráta aj s opravou Starého mosta a projektom koľajovej trate do Petržalky.

„Oproti minulému roku sme navrhli v rozpočte šesťnásobne zvýšiť prostriedky na cyklistickú dopravu a máme signály od poslancov, že chcú ešte navyšovať tento objem,“ uviedol ďalej primátor. V roku 2012 by mala byť vypracovaná aj projektová dokumentácia na nové zberné dvory a nové nájomné byty. Ako primátor zdôraznil, mesto môže byty aj stavať, nielen projektovať. V rozpočte sú podľa neho aj peniaze na projektovú prípravu krytej plavárne, tá sa však môže reálne budovať až v rokoch 2013–2014.

 
 
Autor: SITA, Dátum 08.12.2011