/en/article/20567/bratislava-v-roku-2011-pridelili-97-najomnych-bytov/ Bratislava: V roku 2011 pridelili 97 nájomných bytov

Bratislava: V roku 2011 pridelili 97 nájomných bytov

Mesto Bratislava v uplynulom roku pridelilo 97 nájomných bytov. Ako informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, 28 z nich získali viacčlenné bratislavské rodiny a zvyšných 69 garsónok pridelili žiadateľom, ktorí splnili kritériá projektu Dom mladej rodiny, alebo boli zaradení do celomestského projektu Dom pre starších občanov. O všetkých pridelených bytoch rozhodla komisia a primátor Milan Ftáčnik si ani raz neuplatnil zákonnú právomoc a byt mimo poradovníka nepridelil, dodal hovorca.

Bratislava má k dispozícii 961 mestských bytov, z nich 155 je určených na projekty podporujúce bývanie mladých rodín a 244 slúži na ubytovanie seniorov. Nájomné zmluvy sú uzatvárané len na dobu určitú, maximálne na tri roky. Každý nájomca je pred podpisom zmluvy povinný zaplatiť na účet mesta zábezpeku vo výške trojmesačného predpísaného nájomného a súčasťou zmluvy je notárska zápisnica, ktorá umožňuje samospráve odstúpiť od zmluvy bez zdĺhavých súdnych sporov v prípade, ak si nájomca prestal plniť svoje povinnosti, napríklad platenie nájomného.

Samospráva môže podľa Andrassyho prednostne riešiť situáciu tých žiadateľov, ktorí sa ocitli v krajnej núdzi, alebo ak ide o matky s deťmi ubytované v krízových centrách. Pravidlá na získanie nájomného bytu okrem iného hovoria o tom, že žiadateľ musí mať minimálne 5-ročný trvalý pobyt v Bratislave a jeho mesačný príjem musí byť vyšší ako 1,2-násobok životného minima. Zároveň nesmie byť vlastníkom ani nájomcom iného bytu či domu.

 
 
Autor: SITA, Dátum 10.01.2012