/en/article/18029/mint-investments-bude-ucastnikov-mapic-nabadat-k-expanzii-na-slovensky-retailovy-trh/ MINT Investments bude účastníkov MAPIC nabádať k expanzii na slovenský retailový trh
MINT Investments bude účastníkov MAPIC nabádať k expanzii na slovenský retailový trh

MINT Investments bude účastníkov MAPIC nabádať k expanzii na slovenský retailový trh

Na 16. ročníku veľtrhu komerčných nehnuteľností MAPIC, ktorého stánky prichýlia v dňoch 17. až 19. 11. 2010 priestory Festivalového paláca francúzskeho Cannes, odprezentuje investičná a developerská skupina MINT Investments nové slovenské i české obchodné centrá. Pripomeňme, že ide o jedno z najprestížnejších európskych fór, ktorého sa pravidelne zúčastňujú developeri či investori nákupných komplexov, realitné agentúry i zástupcovia maloobchodných reťazcov, regiónov, miest, staníc a letísk. Na vlaňajšom 15. ročníku napočítali 7-tisíc účastníkov z 974 vystavujúcich spoločností 66 krajín celého sveta.

Podľa tlačovej správy spoločnosti Crest Communications (CC) sa zo slovenských projektov na podujatí predstavia obchodné centrum Laugaricio v Trenčíne-Belej, ktorého prvá fáza so 130 maloobchodnými jednotkami je už vyše roka v prevádzke a realizácia druhej sa pripravuje, multifunkčné centrum Štadión v Žiline (prípravná fáza) a viac ako tri roky úspešne fungujúce špecializované ATRIUM v Bratislave, ktoré ponúka renomované značky súčasného bytového dizajnu a trendov v bývaní.

Trenčianske Laugaricio v dominantnej obchodnej lokalite

Ako správa CC dodáva, trenčianske Laugaricio, umiestnené v populárnej nákupnej zóne Trenčín-Belá (Tesco, BigBox, Nay Elektrodom, Asko a McDonald´s drive-in) vytvárajúcej dominantnú komerčnú lokalitu západoslovenského regiónu, patrí dnes k najdynamickejším slovenským obchodným centrám (OC). Medzi jeho kľúčových nájomcov treba zaradiť hypermarket Terno a módne značky Marks & Spencer, C & A, Intersport, New Yorker, Reserved, Promod, Orsay, Lindex, Humanic, McDonald, ako aj celý rad ďalších.

Trenčín (57-tisíc obyvateľov), centrum jedného z najlepšie prosperujúcich regiónov Slovenska s celoštátne najnižšou mierou nezamestnanosti, dokázal v poslednom čase pritiahnuť významné priame zahraničné investície (napríklad tchajwanskú spoločnosť AU Optronics, ktorá vo svojom závode na výrobu LCD obrazoviek do roku 2013 vytvorí 3 300 pracovných miest). Niet preto divu, že otvorenie II. fázy OC Laugaricio, ktoré sa takto na ploche 15-tisíc m2 rozšíri o ďalších 50 retailových jednotiek vrátane multikina, sa plánuje už v rokoch 2012 až 2013.

Fáza III, ktorej investorom je spoločnosť CSPF B. V. (Czech and Slovak Property Fund B. V.), obohatí retail park o ďalších 28 600 m2 prenajímateľných plôch, na ktorých si svoje prevádzky rozloží 7 nových značiek s variabilným časovaním podľa záujmu klientov. „Cieľom je uspokojiť znovu silnejúci záujem medzinárodných reťazcov, posilniť jestvujúcu obchodnú zónu a rozšíriť možnosti zábavy v OC,“ uvádza správa CC.

Žilinský Štadión: ambíciou vytvoriť priestor novej kvality

Multifunkčné centrum Štadión v Žiline – metropole Považia, priemyselnom ťažisku severozápadného Slovenska a štvrtom najväčšom slovenskom meste – predstavuje kombináciu OC a kancelárskej budovy. Už jeho samotný názov napovedá, že bude spojené so športom: konkrétne so štadiónom prvoligového futbalového klubu MŠK Žilina.

Projekt vznikne na hlavnom mestskom okruhu v centre Žiliny, neďaleko hlavnej vlakovej i autobusovej stanice, čo mu zabezpečí dobrú dopravnú dostupnosť a priamy vstup do nákupného strediska. Spádová oblasť zahrnie 330-tisíc ľudí vo vzdialenosti do 30 minút jazdy. Výstavba I. etapy OC s 29-tisíc m2 prenajímateľnej plochy a 110 maloobchodnými jednotkami vypukne v budúcom roku, jeho otvorenie je naplánované v rokoch 2012 až 2014. V nasledujúcich dvoch etapách sa OC ďalej rozšíri, pričom tu vyrastie 16-podlažná administratívna veža.

Ako sme už písali vlani (pozri Multifunkčné centrum Štadión – ďalší rozvojový impulz pre žilinský región), projekt nechce plniť iba „ortodoxne športové“ poslanie: ambíciou je priviesť do mesta svetové maloobchodné značky a v symbióze so športom vytvoriť priestor novej kvality s novými možnosťami nákupov, stravovania, spoločenského vyžitia a relaxu, s modernou nadčasovou architektúrou i pracovnými príležitosťami.

Projekt Multifunkčného centra Štadión sa stal zároveň prvým na Slovensku, ktorý poctili významným ocenením: 1. stupňom medzinárodne uznávaného ekologického certifikátu pre úsporné a dlhodobo udržateľné budovy LEED silver, ktoré získal toto leto. Nie náhodou: centrum je už od začiatku koncipované tak, aby napĺňalo princípy trvalo udržateľného rozvoja.

Petržalské ATRIUM centrom bytového dizajnu

Špecializovaný Dom nábytku ATRIUM v najľudnatejšej – petržalskej mestskej časti metropoly Slovenska prináša na ploche vyše 3 300 m2 v kategórii ultramoderného bytového dizajnu a trendov v bývaní maximum možného. Toto unikátne OC, ktoré popri predaji nábytku a doplnkov poskytuje taktiež odborné poradenstvo, sa stalo vyhľadávaným cieľom nielen vyznávačov kvalitného bytového dizajnu, ale aj jeho tvorcov – bytových architektov a interiérových dizajnérov.

Prezentáciu MINT Investments doplnia projekty troch spoločensko-nákupných centier na území Českej republiky: Rýnovka v Jablonci nad Nisou (v prevádzke vyše roka), Retail Park Čestlice (vo fáze územného rozhodnutia) a Breda & Weinstein (B&W) v metropole českej časti Sliezska Opave, kde vznikne rekonštrukciou a dostavbou schátralej centrálnej časti mesta moderné spoločenské centrum na európskej úrovni (výstavba zahájená v októbri 2010 – otvorenie sa predpokladá na jar 2012).

Vyvrcholením veľtrhu MAPIC sa – tak ako každý rok – stane galavečer s udeľovaním cien MAPIC Awards v 4 kategóriách:
1) Najlepší medzinárodný retailový reťazec
2) Najoriginálnejší nový retailový koncept
3) Obchodné centrum roka
4) Mesto roka, ktoré v oblasti maloobchodu najviac zvýšilo svoju atraktivitu.

Fórum výmeny informácií a zdieľania stratégií

Sebastien Dejanovski, zakladajúci partner spoločnosti MINT Investments, na margo prezentácie II. a III. fázy trenčianskeho Laugaricia na veľtrhu MAPIC skonštatoval: „Rozšírenie projektu budeme prezentovať v medzinárodnej premiére. Vzhľadom na to, že na trhy strednej a východnej Európy v súčasnej globálnej ekonomickej situácii nemieri veľa nových maloobchodných značiek, zostáva pre nás MAPIC stále veľmi dobrou príležitosťou ako osloviť niekoľko stoviek prítomných zástupcov retailových reťazcov, ktorí sa na veľtrh chystajú, a ponúknuť im expanziu na slovenský trh do jedného z najperspektívnejších regiónov Slovenska.“

„Hoci globálna recesia má vplyv i na trh komerčných nehnuteľností a výstavba OC v Európe je v útlme, vystavovatelia považujú MAPIC stále za významné fórum na výmenu informácií, zdieľanie stratégií a vízií pre budúcnosť i za výnimočnú príležitosť na rokovania – obzvlášť medzi zástupcami obchodných centier a ich potenciálnymi nájomcami hľadajúcimi vhodné lokality,“ podotýka na záver správa CC.

Zdroj a obrázky – Crest Communications
1, 2 – OC Laugaricio Trenčín
3, 4, 5 – Multifunkčné centrum Štadión Žilina
6, 7 – ATRIUM Petržalka

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 27.10.2010