/en/article/20017/trencin-mesto-chce-vystupit-zo-spolocneho-stavebneho-uradu/ Trenčín: Mesto chce vystúpiť zo Spoločného stavebného úradu

Trenčín: Mesto chce vystúpiť zo Spoločného stavebného úradu

Mesto Trenčín plánuje vystúpiť zo Spoločného stavebného úradu. „Primátor Richard Rybníček predloží na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva 29. 9. návrh na vypovedanie Zmluvy o zriadení Spoločného stavebného úradu v Trenčíne,“ uviedol hovorca mesta Richard Nemec. Úrad okrem Trenčína združuje aj 25 okolitých obcí.

Rybníček sa rozhodol vystúpiť zo spoločného úradu na návrh jeho prednostu Jána Forgáča. Hlavným dôvodom je podľa neho nesúlad so zákonom. „Referenti vykonávali v jednotlivých obciach štátny stavebný dohľad, avšak tí sú zamestnancami mesta, a nie danej obce, takže na to nemali podľa zákona oprávnenie. Uvedený problém je problémom všetkých spoločných stavebných úradov, nie je riešený platnou legislatívou a je prakticky neriešiteľný,“ komentoval svoj postoj prednosta úradu Forgáč, ktorý spolu s Rybníčkom výpoveď prerokoval aj s Radou starostov.

Podľa Rybníčka je osamostatnenie stavebného úradu súčasťou reštrukturalizácie mestského úradu, ktorá v týchto dňoch finišuje. „Zriadenie spoločného úradu nie je ani pre mesto ekonomicky výhodné, keďže podľa zmluvy platí alikvotnú časť nákladov na činnosť úradu podľa počtu obyvateľov, ktorá však neodráža reálny podiel konaní na území mesta a v jednotlivých obciach,“ povedal.

 
 
Autor: SITA, Dátum 23.09.2011