/en/article/19907/trencin-verejnost-mze-pripomienkovat-novy-uzemny-plan-mesta/ Trenčín: Verejnosť môže pripomienkovať nový územný plán města

Trenčín: Verejnosť môže pripomienkovať nový územný plán města

V Trenčíne spúšťajú opätovný proces schvaľovania nového územného plánu mesta. Verejnosť môže pripomienkovať jeho návrh oddnes do 14. októbra. Mesto sa v súčasnosti riadi územným plánom z konca 90. rokov. „Pre objektívne zmeny v meste je neaktuálny a nezohľadňuje potreby moderne rozvíjajúceho sa mesta a jeho vývoj z poslednej dekády,“ tvrdí hovorca Trenčína Richard Nemec. Podľa neho majú obyvatelia krajského mesta možnosť vyjadriť sa k zásadným veciam, ako je napríklad miera zásahov do lesoparku Brezina. „Trenčín čakajú v najbližších rokoch podstatné prestavby v súvislosti s výstavbou nového cestného mosta, modernizáciou železničnej trate či riešením dopravy v centre mesta. Všetky tieto zmeny, ktoré ovplyvnia dané územie a jeho využitie, musí územný plán zohľadňovať a zároveň striktne definovať ďalšie možnosti rozvoja,“ vysvetľuje Nemec.

Verejnosť môže k návrhu podávať písomné pripomienky v určenej lehote na podateľni mestského úradu. Po spracovaní doručených pripomienok návrh musia odobriť aj dotknuté orgány a organizácie a následne nadradený Krajský stavebný úrad. Definitívne schválenie nového územného plánu mesta ako strategického dokumentu samosprávy musí odsúhlasiť mestské zastupiteľstvo formou všeobecne záväzného nariadenia.

Pripomienkovanie územného plánu začína po šesťmesačnej práci 12-člennej odbornej skupiny, ktorú zriadil primátor Trenčína Richard Rybníček po odovzdaní návrhu územného plánu od spracovateľa. Skupina z radov zamestnancov mesta, stavebných inžinierov, architektov, občianskych a environmentálnych aktivistov ale aj poslancov mala za úlohu preveriť návrh územného plánu, ktorý sa začal pripravovať ešte v roku 2007.

Nový územný plán začalo mesto Trenčín pripravovať v roku 2007, spracovateľom je ateliér Aurex, s.r.o, Bratislava. Mesto na novú územnoplánovaciu dokumentáciu získalo grant od vtedajšieho ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja v sume takmer 95-tisíc eur.

 
 
Autor: SITA, Dátum 06.09.2011