/en/article/19567/bratislava-henbury-zaloby-voci-mestu-stiahnut-neplanuje/ Bratislava: Henbury žaloby voči mestu stiahnuť neplánuje

Bratislava: Henbury žaloby voči mestu stiahnuť neplánuje

Spoločnosť Henbury Development (HD), ktorá vlastní pozemky pod budovami PKO na nábreží Dunaja, stiahnutie žalôb voči mestu neplánuje. Uviedol to jej právny zástupca Alex Kadela z právnickej kancelárie AK Relevance. Od podania žalôb sa neudialo nič, prvé pojednávanie by malo byť podľa neho za 8–9 mesiacov. Investor podal na mesto 3 žaloby – o určení platnosti právnych úkonov, o náhradu ušlého zisku vo výške 28 mil. eur a o zaplatenie 2 349 437,44 eura s príslušenstvom.

Architekt Juraj Benetin na tlačovej konferencii investora predstavil 3 alternatívy budúcnosti PKO. Prvá vychádza z presného zadania mesta na základe zmluvy o budúcej zmluve, ktorá bola odsúhlasená zastupiteľstvom aj podpísaná. Malo by ísť o mestskú multifunkčnú sálu pre kultúrne aj kongresové využitie s kapacitou asi 1000 návštevníkov. V druhej alternatíve sa uvažuje o rekonštrukcii za 5,5 mil. eur so zachovaním stredného traktu a kapacitou 800–1000 osôb. Tretia zodpovedá navýšeniu kapacít pre 2 500 ľudí za 30 mil. eur. Podľa riaditeľa HD Jána Krnáča však nie je jasné, akú kapacitu mesto chce, preto investor vytvára alternatívy.

Mesto chce HD za pozemky pod PKO ponúknuť pozemky pod Výskumným ústavom vodného hospodárstva, dnes vo vlastníctve štátu. „Ak si vysporiada veci so štátom, potom sa touto alternatívou budeme zaoberať,“ reagoval Krnáč a dodal, že Milan Ftáčnik spolu s poslancom Jánom Budajom ešte v roku 2008 hlasovali za začatie výstavby projektu River Park II pri obstarávaní zmien a doplnkov územného plánu.

Zhodnotil aj výsledky verejného prieskumu, ktorý zaobstarala agentúra Focus a ktorý bol podľa neho pripravený na objednávku. Postup kladených otázok a forma telefonického prieskumu mu pripadali minimálne tendenčné. Napriek tomu viac ako 50 % respondentov je podľa neho za čiastočné zbúranie PKO, až 80 % považuje za dôležité riešenie, ktoré čo najmenej zaťaží rozpočet a vyše 77 % žiada, aby sa situácia riešila dohodou medzi investorom a mestom.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 30.06.2011