/en/article/19572/ruzomberok-mesto-prenajalo-pozemok-v-centre-bez-verejnej-sutaze/ Ružomberok: Mesto prenajalo pozemok v centre bez verejnej súťaže

Ružomberok: Mesto prenajalo pozemok v centre bez verejnej súťaže

Poslanci mesta Ružomberok schválili bez verejnej súťaže prenájom pozemku s plochou 1 000 m2 v centre mesta firme Europetrol, ako nájom v prípadoch hodných osobitného zreteľa. Cena nájmu na 15 rokov je 3 eurá za m2 za rok. Nájomca deklaroval, že do 5 dní po podpise nájomnej zmluvy vyplatí mestu dar 15-tisíc €, inak mesto od zmluvy môže odstúpiť, uviedla Margita Galanová z právneho oddelenia radnice.

Exprimátor Ružomberka Juraj Čech verejne deklaroval osobitný záujem na veci, keďže jeho syn bol úzko spätý so spoločnosťou Europetrol aj ako spoločník. „Naplnili sa všetky podmienky osobitného zreteľa, netreba to vnímať ako násilné pretláčanie projektu. V jeho realizácii vidím verejný záujem, ktorý sa neprieči ÚP mesta. Verejná súťaž nech sa vypisuje tam, kde mesto zadefinuje svoje regulatívy využitia územia,“ konštatoval Čech. Súlad s ÚP potvrdil aj hlavný architekt mesta Jozef Jurčo.

Na ploche medzi riekou Revúca a Hypernovou by malo vzniknúť parkovisko. „Ak by sa pozemok využíval na iný účel, poslanci sa dohodli, že prejde schvaľovaním v komisii výstavby a MZ. Cena je taká, aké sú zásady stanovené v meste a dar, o ktorom všetci vedia a nikto s tým nemá problém,“ dodal Čech. Osobitný zreteľ musia schváliť 3/5 poslancov, čo podľa primátora Jána Pavlíka dodržané bolo.

„Nejde o osobitný zreteľ, myslím si, že nie je jasný účel pozemku do budúcnosti. Mesto týmto utrpelo z pohľadu zabezpečenia príjmov do rozpočtu. Dar považujem len za istý spôsob zvýšenia nájmu,“ vyjadril sa viceprimátor Miroslav Zuberec.

 
 
Autor: SITA, Dátum 01.07.2011