/en/article/19976/cesko-sa-zaujima-o-nase-skusenosti-s-ppp-projektmi/ Česko sa zaujíma o naše skúsenosti s PPP projektmi

Česko sa zaujíma o naše skúsenosti s PPP projektmi

Minister dopravy Ján Figeľ rokoval v Bratislave s českým kolegom Pavlom Dobešom o rozvoji dopravnej infraštruktúry a cezhraničného prepojenia, a o skúsenostiach s fungovaním mýtneho systému v oboch krajinách a regionálnej spolupráci v rámci V4. Nový minister dopravy ČR sa zaujímal o väčšie skúsenosti SR z prípravy a realizácie projektov verejno-súkromného partnerstva pri výstavbe diaľnic a líniových diel. Figeľ informoval svojho českého partnera o pozitívnych, ale aj negatívnych skúsenostiach s týmto druhom financovania infraštruktúrnych stavieb. „PPP je na Slovensku realitou aj vo forme nenaplnených, napĺňaných a ďalej pripravovaných nových investícií,“ povedal Figeľ na brífingu po rokovaní.

V ČR na národnej úrovni zatiaľ nerealizovali žiadny PPP projekt, uskutočnili sa len projekty na regionálnej úrovni. „PPP projekt je niečo dodatočné, nie je to hlavný pilier. Nemôže nikdy byť tým, ktorý nahradí národné alebo európske zdroje. Je to doplnková súčasť. Myslím, že sme sa jednoznačne zhodli na tom, že pokiaľ PPP projekt má byť úspešný, musí verejný aj súkromný sektor niesť istú mieru rizika,“ vyhlásil Dobeš s tým, že by sa oba sektory mali podeliť nielen na zisku, ale aj strate. Podľa neho nie je možné privatizovať zisk a socializovať štát a obrátene.

Slovensko má záujem využiť lepšie skúsenosti Česka s výstavbou a prevádzkou terminálov kombinovanej dopravy. Tie sú podľa nášho ministra totiž veľmi dôležité pre integráciu rôznych druhov dopravy. ČR je pripravená poskytnúť SR pomocnú ruku v informačno-komunikačných technológiách (IKT).

 
 
Autor: SITA, Dátum 16.09.2011