/en/article/20169/bratislava-mesto-poziada-ek-o-peniaze-na-nosny-system-mhd/ Bratislava: Mesto požiada EK o peniaze na nosný systém MHD

Bratislava: Mesto požiada EK o peniaze na nosný systém MHD

Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva na včerajšom mimoriadnom zasadnutí rozhodli, že mesto požiada o nenávratné finančné prostriedky z Operačného programu Doprava na budovanie nosného systému MHD. Mesto pre Metro, spoločnú organizáciu ministerstva dopravy a mesta Bratislava, uvoľní 9,1 mil. eur s DPH, aby mohlo v projekte budovania nosného dopravného systému pokračovať. Poslanci schválili aj pozmeňovací návrh, na základe ktorého mesto preverí, či v jeho mene môže konať spoločnosť Metro. Primátor Ftáčnik uviedol, že ak by spoločnosť nemohla realizovať projekt nosného systém MHD, realizovalo by ho mesto. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok treba na Európsku komisiu (EK) podať do marca 2012.

Ako uviedla riaditeľka sekcie riadenia projektov ministerstva dopravy Eva Dulebová, prijímateľ môže čerpať prostriedky vo výške 80 mil. eur od momentu podpisu žiadosti o nenávratný finančný príspevok riadiacim orgánom, ktorého predstaviteľom je minister dopravy. V 1. etape výstavby nosného systému pôjde o rekonštrukciu Starého mosta a vybudovanie povrchovej koľajovej trate medzi Šafárikovým námestím a Bosákovou ulicou v Petržalke. Po schválení dokumentu a alokovaní peňazí z eurofondov na projekt chce mesto začať s prípravou 2. a 3. časti, ktoré by mali prepojiť Bosákovu ulicu s Janíkovým dvorom a Hlavnú železničnú stanicu so Štúrovou ulicou v Starom Meste.

 
 
Autor: SITA, Dátum 21.10.2011