/en/article/20395/na-d1-lietavska-lucka-visnove-dubna-skala-bude-jeden-tender/ Na D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala bude jeden tender

Na D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala bude jeden tender

Stavbárov diaľničných úsekov D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala v celkovej dĺžke zhruba 13,5 km plánuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vybrať v jednom tendri. Celkové odhadované stavebné náklady dosahujú 900 mil. eur bez DPH. Súčasťou stavby bude najdlhší domáci cestný tunel Višňové v dĺžke 7,5 km. Diaľnica by mala byť financovaná z prostriedkov EÚ a štátneho rozpočtu v rámci OP Doprava pre budúce programové obdobie, prípadne aj z úveru Európskej investičnej banky.

Ministerstvo dopravy pôvodne plánovalo postaviť diaľnicu ako 2 samostatné úseky. Počíta s tým aj Program prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2011 až 2014. Úsek D1 Lietavská Lúčka – Višňové v dĺžke 5,4 km má odhadované náklady 237 mil. eur a vyše 8-km úsek Višňové – Dubná Skala by mal predbežne stáť 663,3 mil. eur. Začiatok výstavby oboch úsekov je plánovaný na budúci rok. Druhý z nich, tunelový, by mal byť hotový po päťročnej výstavbe v roku 2017.

NDS informovala, že spolu s rezortom dopravy kontrolujú a odsúhlasujú podklady pre verejnú súťaž. „Tento proces bude trvať niekoľko dní až týždňov,“ uviedol hovorca NDS Marcel Jánošík. „Rok 2017 ako termín ukončenia stavby je reálny,“ potvrdil hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič. Pre čas výstavby tunela Višňové podľa neho už nie je možné na tento diaľničný úsek použiť európske peniaze v súčasnom 7-ročnom programovom období trvajúcom do roku 2013.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 01.12.2011