/en/article/20595/kosice-investicne-projekty-pre-ehmk-2013-su-schvalene/ Košice: Investičné projekty pre EHMK 2013 sú schválené

Košice: Investičné projekty pre EHMK 2013 sú schválené

Mesto Košice sa posunulo o krok vpred v prípravách na rok 2013, ktorý sa ponesie v znamení projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 (EHMK). „V priebehu roka 2011 sme vymenili predchádzajúce vedenie projektu, ktorého práca nenapĺňala jeho ciele. Zostavili sme nový a dynamický tím, za ktorý už dnes hovoria konkrétne výsledky – máme umelecký program na rok 2012 a schválené všetky investičné projekty. Podarilo sa dobehnúť všetko zameškané počas uplynulých troch rokov v príprave projektu EHMK, čo považujem za najväčší úspech,“ uviedol primátor Košíc Richard Raši. Ako dodal, stavebné povolenia sú už právoplatné, realizačné projektové dokumentácie spracované a odovzdané a na všetky projekty boli žiadosti o nenávratný finančný príspevok z eurofondov včas podané a prijaté ako úplné.

Viceprimátor Ladislav Lazár doplnil, že mesto vypísalo aj verejné medzinárodné súťaže a zverejnilo ich v európskom vestníku na dodávateľov stavieb za niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré by mali byť vyhodnotené v marci. „Určite nebudú všetky akcie ukončené k 1. 1. 2013, no máme snahu skrátiť termíny výstavby na nutné minimum,“ povedal Lazár. Snahou mesta je, aby do konca roka 2012 boli hotové rekonštrukcie všetkých výmenníkov na body kultúry na sídliskách – SPOT's a rekonštrukcie parkov. „Rekonštrukcia kasární by mala byť ukončená začiatkom roka 2013 a otvorenie Kulturparku plánujeme na jar. Ostatné projekty by mali byť hotové v priebehu roka,“ potvrdil Raši. Podľa neho šéf monitorovacieho výboru z Bruselu hodnotil prípravy pozitívne.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 17.01.2012