/en/article/21292/banska-bystrica-v-priemyselnom-parku-obsadenych-zatial-6-hektarov/ Banská Bystrica: V priemyselnom parku obsadených zatiaľ 6 hektárov

Banská Bystrica: V priemyselnom parku obsadených zatiaľ 6 hektárov

V 36-hektárovom priemyselnom parku Majer-Šalková, ktorý na východnom okraji Banskej Bystrice buduje na vlastných pozemkoch banskobystrická mestská firma MBB, zatiaľ investori kúpili šesť hektárov a zarezervovali si ďalšie štyri. Najvýznamnejšími doterajšími investormi v parku sú firmy Burgmaier Precision Slovakia a Med-Art, ktoré tam už budujú svoje areály. Ako uviedol predseda predstavenstva MBB Ľubomír Bobák, aktuálne rokujú s dvoma investormi. "Radi by sme tam privítali nejakého väčšieho investora. Bohužiaľ, nie je to v našich rukách, pretože tí väčší investori idú tam, kde dostanú nejaký stimul a Banská Bystrica podľa tabuliek, ktoré sú pri prideľovaní stimulov, patrí medzi oblasti, kde môže vláda poskytnúť len nepriamy stimul, a to je odpustenie určitého množstva daní,“ povedal Bobák.

Pripomenul, že priemyselnému parku veľmi pomohlo budovanie severného obchvatu Banskej Bystrice, ktorý je pokračovaním rýchlostnej cesty R1 z Trnavy cez Nitru a Zvolen, a má byť hotový v lete tohto roka. Výrazným stimulom by podľa neho bola aj výstavba pokračovania R1 až do Ružomberka. "Stále lepšie je na tom tranzitné ako koncové mesto,“ podotkol Bobák s tým, že podľa neho by sa na R1 presunula časť tranzitnej dopravy od Bratislavy na Prešov, ktorá v súčasnosti vedie cez Žilinu, čo by Banskú Bystricu zatraktívnilo pre investorov.

Priemyselný park Majer-Šalková má rozlohou 36 hektárov, z čoho je urbanizovaných zhruba 31 hektárov. Je tam navrhnutých 27 priemyselných areálov s rozlohou priemerne po jeden hektár. MBB investorom ponúka jednotlivé areály, ktoré budú mať vlastné prípojky inžinierskych sietí, ale dajú sa aj sceľovať.

 
 
Autor: SITA, Dátum 29.05.2012