/en/article/12092/tatraville-rekreacny-unikat-pod-majestatom-velhr/ TatraVille – rekreačný unikát pod majestátom veľhôr
TatraVille – rekreačný unikát pod majestátom veľhôr

TatraVille – rekreačný unikát pod majestátom veľhôr

Po apartmánových domoch Lomničák spoločnosti CI Development, a.s. sa medzi ďalších investorov, ktorým učarovalo prostredie Veľkej Lomnice, zaradila aj ITB Development, a.s. V úmysle obohatiť jestvujúcu ponuku nielen o nové kapacity, ale najmä o nové štýly, vstupuje na lukratívnu vysokotatranskú pôdu s projektom, ktorý nedávno predstavila pod názvom TatraVille. Samotná ponuka rekreačného bývania v podhorí najmenších veľhôr sveta nie je dnes už ničím výnimočným. Čím teda chce vyfúknuť vietor z plachiet konkurencii, ktorá nespí a ustavične prichádza s ďalšími a ďalšími inovatívnymi ponukami, len aby do ukončenia platnosti národnej meny vytiahla čo najviac disponibilných prostriedkov z účtov solventných záujemcov?

Areál TatraVille zasadený do prírodného prostredia Skalnatého potoka a Vysokých Tatier – najnavštevovanejšieho a najrozvinutejšieho turistického regiónu Slovenska – vyrastie na okraji Veľkej Lomnice. Ide o pôvodnú podhorskú obec s rozvinutou občianskou vybavenosťou, oddávna úzko spätú s tradičným strediskom cestovného ruchu – Tatranskou Lomnicou vzdialenou iba 6,5 km. Výstavbu komplexu, ktorá odštartovala iba nedávno – v septembri 2008, by mala na jeseň 2010 zavŕšiť kolaudácia. Predpokladané náklady sa vyšplhajú na 330 miliónov korún.

Akcent na súkromie a bezpečnosť

V uzavretom areáli s rozlohou až 2,1 ha, ktorého dominantou bude priezračné jazero s rozlohou 1000 m2 a idylický ostrovček, sa bude nachádzať 63 apartmánov s krbom v 5 objektoch a 24 radových apartmánových domov v 14 objektoch s citlivo zvolenou drevenou fasádou, ktorá harmonicky zapadne do okolitej zelene, a 8 luxusných vilách. Dokopy pôjde o 87 bytových jednotiek s výmerou 21 000 m2.

Výmera apartmánov sa pohybuje od 40 do 149 m2. V ponuke sú byty 4 kategórií: 1-izbové (jednopodlažné s rozlohou 40,23 až 42,68 m2), 2-izbové (jednopodlažné s rozlohou 59,38 až 64,96 m2), 3-izbové (jednopodlažné a dvojpodlažné mezonety s rozlohou 77,10 až 96,85 m2) a 4-izbové (dvojpodlažný mezonet s rozlohou 139,39 m2). Každý apartmán má v štandardnom vybavení nielen samostatný vchod, kompletnú kuchynskú linku, ale i kozub, terasu a vlastné parkovacie státie v exteriéri alebo podzemnej garáži. Investor preto sľubuje „nerušené chvíle pohody vďaka maximálnemu súkromiu“. Všetky apartmány sú navrhnuté tak, aby žiaden klient nebol ukrátený o výhľad na štíty Vysokých Tatier. Výmera 4-izbových apartmánových domov má už rozpätie od 153,3 do 169,70 m2 a ich cena začína na úrovni 59-tisíc Sk vrátane DPH za jednotku obytnej plochy. Štandardnou súčasťou vybavenia 8 víl je aj suchá fínska sauna a hydromasážna vaňa.

Tatraville ponúkne skutočný komfort a vysoký štandard v upravenom areáli s dostatkom zatrávnených parkových plôch a ukončenom horským potokom. Maximálne súkromie a bezpečnosť rezidentov bude garantovať vstup vytýčený dizajnovo dotvorenou lezeckou stenou, ako aj budova recepcie so stálou službou a malým bistrom pri vstupe. Spektrum atrakcií dotvorí detský svet s multifunkčným ihriskom, bazénom a lanovým centrom, tenisové a streetballové športovisko, spoločné fitnes a wellness centrum so saunami, vírivými kúpeľmi a masážami, požičovňa bicyklov a golfových vozíkov alebo grilovacie altánky na príjemné večery s rodinou a priateľmi. Majitelia apartmánov zároveň získajú spoluvlastnícky podiel na objekte wellnessu, detského sveta a športovísk.

Tip na celoročné využívanie

Ďalšou výhodou rezortu je výborná dostupnosť takmer všetkými druhmi dopravy. Do roku 2012 bude oblasť plne napojená na diaľnice okolitých krajín a jej poloha na osi transeurópskeho diaľničného okruhu a vlakového koridoru Berlín – Moskva taktiež prispieva k pohodliu prepravy. V neposlednom rade je dostupná leteckou trasou. V dosahu areálu – asi 20 minút cesty autom – funguje menšie, no plne využívané letisko Poprad so stálymi linkami spoločnosti Sky Europe a charterovými leteckými linkami.

Nie zanedbateľnou devízou projektu TatraVille je aj bezprostredné okolie, kde už roky funguje niekoľko športových a rekreačných zariadení. Napríklad reštaurácie alebo neďaleké profesionálne 18-jamkové golfové ihrisko Black Stork, ktoré sa čoskoro rozrastie o ďalších 9 jamiek. Popri známom popradskom Aquacity zvýši lukratívnosť lokality aj plánovaná výstavba nového akvaparku, ktorý vznikne na základe viac ako dva kilometre hlbokého geotermálneho vrtu vzdialenom necelý kilometer od areálu. V okolí je navyše 675 km udržiavaných turistických chodníkov, vrátane tatranskej etapy najdlhšej turistickej trate prechádzajúcej naprieč celým Slovenskom.

Veľhory poskytujú aj štedré možnosti horolezectva či paraglidingu. Vďaka skvelej dostupnosti lanovkou či železnicou je toto miesto ten najlepší tip, kam sa vybrať za adrenalínovým dobrodružstvom. Z pohľadu lyžiarov a snowboardistov je TatraVille umiestnený na ideálnom mieste. K štyrom blízkym lyžiarskym strediskám onedlho pribudne priamo v Tatranskej Lomnici najväčšia zjazdovka na Slovensku. Neďaleké lyžiarske strediská (Skalnaté pleso – Lomnické sedlo, Tatranská Lomnica – Jamy, Starý Smokovec, Hrebienok, Štrbské Pleso – Interski, Solisko) či termálne kúpalisko so 7 bazénmi vo Vrbovom robia apartmány v TatraVille ideálne na celoročné využívanie či prenájom.

Čím je odlišný, a tým jedinečný

Projekt apartmánového komplexu TatraVille pôsobí napohľad rovnako ako väčšina ostatných: uzatvorený areál s pestrým výberom moderného bývania, vysoký štandard vonkajšieho aj vnútorného vybavenia, súkromie a bezpečnosť v pekne upravenom areáli, výhodná poloha v lukratívnej lokalite Vysokých Tatier. Skúsme teda definovať, v čom spočíva pridaná a originálna hodnota TatraVille oproti doterajším projektom oddychových rezortov, ktoré sa tu množia ako huby po daždi.

Postav dom, presaď strom

Rekreačný komplex TatraVille, ktorý zaujal širokými možnosťami spoločenského vyžitia, je unikátny predovšetkým ohľaduplnosťou investora voči prírode. „Do prostredia je zasadený tak, aby sa zachovalo čo najviac pôvodnej zelene s cieľom ponúknuť klientom bývanie v parku,“ povedal architekt Tomáš Šebo zo spoločnosti ITB Development. Tá nakoniec usúdila, že zelené mohykány si zaslúžia záchranu a zariadila presadenie 50 dospelých vyrastených stromov z celkového počtu 240 v rámci svojho areálu. Tento počin, ktorý si vyžiadal výrazné navýšenie finančných prostriedkov, zjavne odlišuje TatraVille od iných projektov tohto druhu v tatranskej lokalite. Konečne sa našiel niekto, kto neinvestuje iba do apartmánov, ale i do prírody. S pomocou nemeckej firmy garantujúcej až 95-percentnú úspešnosť uchytenia, sa pri tomto projekte ujalo dokonca všetkých 50 stromov!

S jednotnou tvorivou pečaťou

Zaujímavou a nie všednou okolnosťou, ktorá investorovi rozhodne pridáva na dôveryhodnosti, je fakt, že členmi predstavenstva ITB Development sú architekti z kancelárie „pod jednou firemnou hlavičkou“. Možno vďaka tejto personálnej únii zadávateľa i tvorcu dostal projekt presne to, čo ostatným zavše chýba: originálnu a pritom jednotnú tvorivú pečať. Dokumentuje to tak charakter samotnej architektúry, ako aj harmónia vonkajšieho, človekom vytvoreného prostredia. Citlivo premiestnené dospelé stromy, malebné umelé jazierko alebo ďalší novotvar na okraji obce – impozantný 11 metrov vysoký „kamenný maják“ slúžiaci na orientáciu či navigáciu budúcich obyvateľov a návštevníkov sa bezpochyby stanú atraktívnymi prvkami areálu TatraVille.

Vysoký predpoklad zhodnotenia

Kúpa rekreačného apartmánu v atraktívnej lokalite sa dnes na Slovensku stáva nielen módnym, ale aj jedným z najbezpečnejších spôsobov investovania. Aj keď výšku výnosov, a tým ani ziskovosť nemožno vopred garantovať, návratnosť takejto investície je istá. Zaručuje ju narastajúci záujem širokej klientely zo Slovenska i zo zahraničia o podtatranský región. TatraVille prevezme komplexne pod svoje krídla renomovaná správcovská spoločnosť, ktorá dôrazom na ekonomickú prevádzku, komplexnú údržbu celého areálu a efektívny systém celoročného prenajímania apartmánov výrazne zvyšuje predpoklad ich zhodnocovania. Investor predpovedá majiteľom, ktorí môžu všetok svoj voľný čas venovať relaxu či športu, doslova „bezstarostný a nelimitovaný nárast výnosov zo spravovanej nehnuteľnosti“.

Vizualizácie – ITB Development

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 24.11.2008