/en/article/19493/marianka-dialnicu-d4-nechce-iba-ak-pod-zemou/ Marianka diaľnicu D4 nechce, iba ak pod zemou

Marianka diaľnicu D4 nechce, iba ak pod zemou

Diaľnicu D4, ktorá má ísť v tesnej blízkosti obce Marianka, obyvatelia nechcú. Jediný variant, s ktorým sa vedia stotožniť, je zabudovanie jej úseku do tunela pozdĺž celého katastra Marianky. D4, tzv. nultý obchvat, je rozdelená do 4 úsekov, v okolí Marianky ide o II. úsek. Na verejné prerokovanie diaľničného tunela D4 v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie pozvalo obyvateľov a Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) občianske združenie Malé Karpaty. Obyvateľov vedenie diaľnice len 130 až 300 m od ich rodinných domov pobúrilo.

V jednej z variant trasovania sa počíta s povrchovým až nadpovrchovým riešením s použitím protihlukových stien. Tie však podľa obyvateľov nie sú dobrým riešením. Obávajú sa, že povrchový variant naruší prírodný ráz krajiny, vzťahy s obyvateľmi okolitých obcí a tiež migráciu zvierat. Podľa nich Marianka disponuje jedinečným prostredím, ide o pútnické miesto uprostred prírody.

Hovorca NDS Marcel Jánošík obyvateľom odporučil, aby zadefinovali svoje názory a pripomienky, ktoré sa stanú súčasťou zápisnice procesu EIA. Podľa neho je chybou investora aj kompetentných, keď s občanmi nekomunikujú. V miestach, kde mala byť stavebná uzávera v obci, vyrástli domy. Má však skúsenosti, že sa ľuďom vo viacerých prípadoch podarilo presvedčiť štát o zmene trasovania diaľnice.

Výstavba tunela pod Malými Karpatmi v rámci D4 by mala prebiehať v rokoch 2013 až 2019. Do procesu budú zapracované pripomienky obce aj občanov. Následne sa projekt posunie ministerstvu životného prostredia, ktoré vydá záverečné stanovisko. Až potom sa začne s obstarávaním územných rozhodnutí a stavebných povolení.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 17.06.2011