/en/article/18583/bratislavastare-mesto-ma-18-volnych-bytov-su-ale-v-havarijnom-stave/ Bratislava:Staré Mesto má 18 voľných bytov, sú ale v havarijnom stave

Bratislava:Staré Mesto má 18 voľných bytov, sú ale v havarijnom stave

Bratislavské Staré Mesto má v súčasnosti k dispozícii 18 obecných neobsadených bytov, spravidla jedno- až dvojizbových, z ktorých absolútna väčšina sú byty IV. kategórie v havarijnom stave, vyžadujúce si zásadnú a nákladnú rekonštrukciu. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca mestskej časti Tomáš Halán. Podľa neho ide najmä o malometrážne byty na Obchodnej ulici. Mestská časť nemá v správe žiadne sociálne byty. K 1. januáru miestny úrad eviduje 326 žiadateľov o byt a ďalších 240 žiadateľov bývajúcich v reštitučných domoch. „Bude snahou starostky a zastupiteľstva nájsť finančné zdroje na rekonštrukciu uvedených bytov tak, aby tieto byty podľa kritérií schválených zastupiteľstvom boli dané k dispozícii vybratým žiadateľom, o čom bude verejnosť informovaná,“ uviedol Halán.

Samospráva chce na februárovom miestnom zastupiteľstve prijať nové všeobecno-záväzné nariadenie týkajúce sa predaja, prenajímania a prevodu nehnuteľností. Pre majiteľov a správcov bytov chce mestská časť zriadiť od februára na Front Office miestneho úradu aj právnu poradňu, kde im pracovníci miestneho úradu pomôžu s právnymi otázkami týkajúcimi sa predaja, prevodu a nájmu nehnuteľností.

Mestská časť Bratislava Staré Mesto sa podľa Halána bude snažiť rozširovať svoj bytový fond tak, aby byty mohol poskytovať ako nájomné. „Predávať budeme iba tie byty, ktoré budú zaradené do kategórie luxusných a veľkometrážnych, to znamená tie, ktoré nie je možné využiť na sociálne účely,“ uviedol Halán.

 
 
Autor: SITA, Dátum 24.01.2011