/en/article/20256/hrinova-mesto-chce-po-vzore-v-krtisa-vybudovat-biokupalisko/ Hriňová: Mesto chce po vzore V. Krtíša vybudovať biokúpalisko

Hriňová: Mesto chce po vzore V. Krtíša vybudovať biokúpalisko

Zhruba 15 rokov nepoužívané letné kúpalisko v Hriňovej v okrese Detva by sa malo zmeniť na nové biokúpalisko. Taký je zámer vedenia mesta, ktoré už dalo v tejto veci vypracovať štúdiu a predstavilo ju občanom. Uskutočnenie zámeru však bude závisieť od finančných možností. Ako uviedol hriňovský primátor Stanislav Horník, jednou z možností je financovať prestavbu kúpaliska z eurofondov, zatiaľ však nebola vyhlásená vhodná výzva. Druhou je PPP, teda vklad mestského kúpaliska do spoločnej firmy so súkromným partnerom, ako to urobili napríklad Dolná Strehová v okrese Veľký Krtíš či Vyhne v okrese Žiar nad Hronom. Náklady na výstavbu odhadujú na asi 500-tisíc eur, ak by však príslušná výzva umožnila financovať aj širšie vybavenie, rozšírili by projekt aj o výstavbu športovej haly s krytou plavárňou v susedstve kúpaliska.

Pojem biokúpalisko znamená kúpalisko, ktoré na čistenie vody využíva biologické funkcie rastlín. Hriňovčania sa pri svojom zámere inšpirovali vlani otvoreným biokúpaliskom vo Veľkom Krtíši, prvým v SR. Skladá sa z 2 hlavných častí – kúpacej a filtračnej, kde sú nasadené filtračné rastliny. „Je to pre nás vhodná, úsporná technológia. Voda do bazénov sa napúšťa raz za sezónu,“ povedal primátor Horník s tým, že kúpalisko vo Veľkom Krtíši si boli členovia hriňovskej mestskej rady aj osobne pozrieť na výjazdovom rokovaní. Ako uviedla hovorkyňa mesta Veľký Krtíš Erika Ľavčoková, s doterajšími dvoma sezónami prevádzky biokúpaliska je mesto spokojné.

 
 
Autor: SITA, Dátum 07.11.2011