/en/article/20114/poprad-v-centre-pribudla-dalsia-okruzna-krizovatka/ Poprad: V centre pribudla ďalšia okružná križovatka

Poprad: V centre pribudla ďalšia okružná križovatka

Prešovský samosprávny kraj a mesto Poprad odovzdali do užívania novú kruhovú križovatku v centre. Nachádza sa na križovatke ulíc Partizánskej, Slovenského odboja a Bernolákovej, pri hoteli Poprad. Nový kruhový objazd je len asi 100 m od ďalšej, najväčšej kruhovej križovatky v meste na ceste I/67. „Dúfam, že to ocenia všetci Popradčania, vodiči aj chodci, pretože sme sa snažili riešiť nielen dopravný uzol pre motorové vozidlá, ale mysleli sme aj na bezpečnosť chodcov,“ povedal včera po jeho otvorení primátor Popradu Anton Danko.

Hoci nová križovatka vylepší dopravnú situáciu v tomto mieste, podľa dopravného inžiniera Štefana Labudu vzhľadom na hustotu dopravy je na hranici únosnosti. Riešením pre Poprad je podľa neho vybudovanie mestských okruhov. Ak sa k tomu v budúcnosti nepristúpi, doprava môže podľa neho skolabovať. „Mesto môže plánovať, ale finančné prostriedky to v najbližšej dobe nedovolia,“ reagoval primátor. Nielen Poprad, ale celá samospráva bude podľa neho zápasiť s existenčnými problémami.

Výstavba novej okružnej križovatky začala v júli 2011. Celkové náklady predstavujú približne 1,05 mil. eur. Ide o združenú investíciu PSK, mesta Poprad a spoločnosti BZ, s.r.o., keďže vyrástla na križovatke mestských a regionálnych ciest, v dotyku s rozostavaným obchodným centrom Horse. Súkromná firma zainvestovala do projektovej dokumentácie a preložky inžinierskych sietí 320 000 eur, PSK 481 000 eur a mesto Poprad 255 000 eur.

 
 
Autor: SITA, Dátum 12.10.2011