/en/article/20163/poslanci-neschvalili-novelu-zakona-o-stavebnom-sporeni/ Poslanci neschválili novelu zákona o stavebnom sporení

Poslanci neschválili novelu zákona o stavebnom sporení

Parlament včera po opätovnom prerokovaní nakoniec neschválil prezidentom vrátenú novelu zákona o stavebnom sporení. Na jej schválenie chýbalo 5 hlasov poslancov zo strany SaS. Počas náročných politických rokovaní o budúcej podobe štátnej podpory stavebného sporenia strana SaS podľa hovorcu ministra financií Martina Jaroša opakovane otvárala otázku úplného zrušenia dotovania tohto biznisu.

Pôvodný návrh hovoril o zmenách v systéme vyplácania štátnej prémie, mali sa zaviesť nižšie poplatky. Novela zároveň mala obmedziť poberanie štátnej prémie počas čerpania a splácania medziúveru. Rezort financií niekoľkokrát avizoval, že problémom stavebného sporenia je nízka efektívnosť štátnej podpory, vysoké poplatky, ale aj to, že objem medziúverov výrazne prevyšuje objem zvýhodnených stavebných úverov a štát tak prostredníctvom prémie podporuje poskytovanie komerčných úverov na bývanie.

Prezident SR Ivan Gašparovič vrátil novelu s tým, že zasahuje spätne do už uzatvorených zmlúv, keď by klienti splácajúci medziúver od nového roka nemali mať nárok na štátnu prémiu bez ohľadu na to, či ide o nových alebo tých, ktorí čerpajú medziúvery už teraz. S tým nesúhlasili ani stavebné sporiteľne. Ak raz totiž klient podpíše zmluvu za vopred dohodnutých podmienok, nemali by sa podľa nich meniť počas trvania platnosti tejto zmluvy.

 
 
Autor: SITA, Dátum 20.10.2011