/en/article/20750/sliac-od-jula-bude-mat-letisko-novu-odletovu-halu/ Sliač: Od júla bude mať letisko novú odletovú halu

Sliač: Od júla bude mať letisko novú odletovú halu

Vyšší komfort cestujúcich a zároveň možnosť bezpečne ich vybaviť viac má Letisku Sliač priniesť nový odletový terminál s triediarňou batožín, ktorého výstavba sa minulý piatok slávnostne začala. Realizácia má trvať 4 mesiace a stáť 2,5 milióna eur, z čoho 723-tisíc letisko zaplatí z dotácie od ministerstva dopravy a zvyšok z komerčného úveru. Dodávateľom je banskobystrická firma Mijas.

Ako uviedol predseda predstavenstva Letiska Sliač Ľubomír Krupár, nová hala je potrebná z dvoch hlavných dôvodov. V prvom rade je to zabezpečenie priepustnosti letiska, aby nebolo nútené odriekať sloty leteckým spoločnostiam. Druhým dôvodom je zvýšenie kvality služieb cestujúcim a ich bezpečnosti. Kým vlani vybavili okolo 15-tisíc cestujúcich pri 52 charterových letoch, tento rok čakajú nárast počtu cestujúcich na vyše dvojnásobok pri zhruba 120 charterových letoch.

„Minulý rok sme museli žiadať leteckých prepravcov o posunutie príletov a odletov, aby sme mali nejakú časovú medzeru medzi jednotlivými letmi. Pri tých 52 charteroch sa to ešte dalo. Tohto roku, keby sme nemali tento terminál, boli by sme nútení niektoré lety odrieknuť. A v prípade charterových letov sa nedá odrieknuť jeden let, ale celá šnúra, čiže by sme mohli prísť o 9, možno 18 letov,“ pripomenul Krupár.

Podľa neho tento región má veľký potenciál, ktorý keď sa využije, bude letisko schopné prežiť bez štátnej dotácie. K Bulharsku a Turecku – vlaňajším charterovým destináciám – majú tento rok pribudnúť aj Tunisko a Egypt. Letisko sa usiluje aj o pravidelnú leteckú linku do Viedne.

 
 
Autor: SITA, Dátum 13.02.2012