/en/article/20675/aktivisti-sa-obavaju-ze-hlavne-mesto-pride-o-cvernovku/ Aktivisti sa obávajú, že hlavné mesto príde o Cvernovku

Aktivisti sa obávajú, že hlavné mesto príde o Cvernovku

Bratislave hrozí, že stratí jeden z historických industriálnych areálov – areál Cvernovej továrne na Páričkovej ulici. Tvrdí to Klub ochrany technických pamiatok, iniciatíva Bratislava otvorene, občianske združenie Design factory a ďalší odborníci z oblasti architektúry a pamiatkovej starostlivosti. Vyzývajú primátora aj hlavnú architektku Bratislavy, starostu Ružinova, poslancov zastupiteľstiev aj Pamiatkový úrad SR, aby podnikli všetko na záchranu tejto pamiatky. Žiadajú ich o obstaranie ÚP zóny a zapísanie areálu Cvernovky do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu.

Ako sa uvádza v stanovisku aktivistov, ten pred časom zmenil majiteľa, od českej developerskej spoločnosti Sekyra Group ho kúpila francúzska JF Hamilton Group. „Tá podľa nedávno medializovaných informácií plánuje v areáli výstavbu bytových, obchodných a kancelárskych priestorov. So zachovaním historických objektov okrem jediného pamiatkovo chráneného Hlavného výrobného objektu však nepočíta. Podľa ružinovského stavebného úradu dnes žiadne konanie vzťahujúce sa na dotknutý priestor neprebieha,“ tvrdia aktivisti s tým, že investor plánuje práce rozbehnúť v marci 2012.

Historický areál Uhorskej Cvernovky z roku 1903 je vymedzený ulicami Páričkova, Svätoplukova a Košická. Z najstaršej vývojovej etapy sa tu zachoval súbor priemyselných objektov, predstavujúcich takmer kompletne dochovaný priemyselný urbanistický celok. Zachovaná sústava stavieb dokumentuje technologický sled procesu výroby v továrni.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 30.01.2012