/en/article/20952/bratislava-v-areali-cvernovky-chce-investor-domov-pre-seniorov/ Bratislava: V areáli Cvernovky chce investor domov pre seniorov

Bratislava: V areáli Cvernovky chce investor domov pre seniorov

V areáli bratislavskej Cvernovky, vymedzenom ulicami Košická, Páričkova a Svätoplukova, chce investor vybudovať domov pre seniorov a internát. V pamiatkovo chránenej budove Starej Pradiarne by mali vzniknúť byty a kancelárie. Investor predpokladá aj vytvorenie priestoru pre múzeum a sociálne aktivity. Ako cez svojho mediálneho zástupcu Karola Wolfa informoval, plány na využitie Cvernovky iba vznikajú, nič nie je definitívne rozhodnuté. Predminulý týždeň sa výkonný riaditeľ spoločnosti Hamilton Group Jeremy Cristau stretol s ružinovským starostom Dušanom Pekárom. Podľa ružinovskej hovorkyne Miroslavy Štrosovej bude potrebná diskusia so všetkými zúčastnenými stranami o tom, ako čo najviac zachovať genia loci tohto miesta.

Investor podľa Wolfa nemá záujem budovať na ploche Cvernovky železo-betónovo-sklenené centrum, ale areál mestského bývania, ktorého súčasťou budú parky, nová pešia zóna, množstvo menších obchodov, teda nie hypermarket alebo supermarket. Ministerstvo kultúry v roku 2008 rozhodlo o vyhlásení jednej budovy – Hlavného výrobného objektu – za národnú kultúrnu pamiatku. Pamiatkový úrad pritom v roku 2007 navrhol vyhlásiť za národné kultúrne pamiatky 4 historické objekty areálu. Klub ochranárov technických pamiatok (KOTP) navrhuje, aby v areáli Cvernovky pribudlo ďalších 7 chránených objektov, ktoré by boli národnou kultúrnou pamiatkou. Chce zachovať areál Cvernovky ako celok, keďže hodnota súboru je podľa nich oveľa väčšia ako súčet hodnôt jednotlivých objektov.

Ako prvú by mali rekonštruovať budovu bývalej ubytovne, naľavo od hlavného vchodu. Vzniknúť v nej má bytový dom. Ako Wolf uviedol, rekonštrukcia bývalej ubytovne sa začne v momente, keď bude mať investor k dispozícii všetky potrebné povolenia a dokumenty. „Smerovať bude k jej prerobeniu na bytový dom s menšími a cenovo dostupnými bytmi. Budova sa nezbúra, ale iba zrekonštruuje,“ spresnil mediálny zástupca.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 19.03.2012