/en/article/20247/trencin-o-vytah-na-hrad-ma-mesto-stale-zaujem/ Trenčín: O výťah na hrad má mesto stále záujem

Trenčín: O výťah na hrad má mesto stále záujem

Vedenie mesta Trenčín má eminentný záujem o dlhodobo pripravovaný projekt vybudovania lanovky na hrad, o ktorom sa hovorí už od roku 2004. „Mesto sa bude snažiť na to získať prostriedky z eurofondov, prípadne takzvaných nórskych fondov,“ uviedol trenčiansky primátor Richard Rybníček. Na projekt výťahu, ktorý by finančne vychádzal na asi 3,5 milióna eur, stále chýbajú peniaze.

Lanovka má zvýšiť turistický ruch a sprístupniť hrad i lesopark Brezina aj pre menej pohyblivých či starších turistov. V súčasnosti sa sem dá dostať iba pešo. Na zámer je už spracovaná projektová dokumentácia pre vydané územné rozhodnutie. Zároveň bol celý zámer posudzovaný procesom EIA. „Pretože tu ide o sprístupnenie nielen hradu, ale aj lesoparku Brezina, má tento zámer širší rozmer,“ skonštatoval hovorca mesta Richarda Nemca.

Nástupná stanica výťahu by mala byť v átriu pri mestskom úrade, výstupná neďaleko Čerešňového sadu. Odtiaľ by mala viesť trasa k južnému opevneniu hradu a možnému vstupu do areálu. „Nástupná stanica v átriu má svoju väzbu aj na možnosť revitalizácie celého tohto miesta, kde je tiež vypracovaná štúdia,“ tvrdí Nemec. Kabína pre 16 ľudí pôjde po jednej koľajnici kotvenej v teréne.

V minulosti boli aj iniciatívy zo strany súkromných investorov, ktorí chceli vybudovať výťah kotvený nad múzeom kolies a hotelom Tatra, v hradnom brale. Tento zámer však zamietli pamiatkari najmä pre statické poruchy a celkovému sadaniu hradnej skaly.

 
 
Autor: SITA, Dátum 04.11.2011